1Carکاروان به یک وسیله نقلیه موتوری اطلاق می شود که دارای فضایی مناسب و مجهز به اسباب و اثاثیه ضروری معمول در خانه است. امروزه این خودروها دارای آشپزخانه، اتاق خواب، حال، حمام و دستشویی هستند. البته این کاروان ها نیز انواع مختلفی دارند و به چند دسته تقسیم می شوند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. برخی از آن ها دارای موتور بوده و می توان با آن ها به نقاط مختلف سفر کرد، برخی دیگر فاقد موتور و قدرت حرکت هستند، از این رو برای جابجایی نیاز به یک اتومبیل دارند. برخی، از کاروان برای مسافرت و تفریحات خارج از شهر و گروهی از آن به عنوان خانه و محل زندگی استفاده می کنند. در کاروان های مجلل امکانات مضاعفی از قبیل سیستم الکتریکی پیشرفته، اینترنت ماهواره ای و ژنراتورهای مولد پیشرفته یافت می شود.در فیلم زیر (دانلود) می توانید، یک کاروان تمام عیار را تماشا کنید.
/uploads/Caravan.flv
همانطور که ذکر شد، کاروان ها به چند دسته تقسیم می شوند؛ در ادامه نگاهی مختصر به این گروه ها می اندازیم.
1. کاروان های کلاس A اتوبوسی ( bus chassis motorhome)
این دسته از کاروان ها بزرگترین مدل این خوانواده هستند که نیازی به کشنده ندارند و خود دارای موتور هستند. این کاروان ها، بیشتر شبیه اتوبوسی هستند که در داخل آن به جای صندلی، تجهیزات رفاهی تعبیه شده باشد. این مدل معمولاً دارای اطاق خوابی برای 2 تا 8 نفر، حمام و دستشویی و آشپزخانه ای با تجهیزات کامل، از جمله اجاق گاز، مایکروفر و سینک ظرفشویی است. معمولاً کابین راننده در این کاروان از بخش رفاهی آن مجزا بوده و دارای دو صندلی برای راننده و سرنشین دوم می باشد. در این کاروان بیش از هر چیز دیگری بر روی راحتی و داشتن امکانات لوکس تاکید شده است و در داخل دارای فضای بسار مجللی می باشد.
2. کاروان های کلاس A کامیونی (truck chassis motorhome)
این مدل نیز تجهیزات و امکاناتی کاملا مشابه با کلاس قبلی دارد و تنها تفاوت آن در این است که در این مدل خودروی اصلی یک کامیون است که به خانه ای متحرک تبدیل شده است. در کلاس قبلی خودروی اصلی یک اتوبوس بود.
3. کاروانهای کلاس B یا (campervan)
دسته دیگر کاروان ها که نسبت به مدل قبلی کوچکتر هستند و بیشتر بر روی هزینه نگهداری کمتر در آنها تاکید شده، کاروانهای کلاس B نام دارند. این کلاس نیز نیروی محرکه خود را از موتور می گیرد و دارای یک آشپزخانه کوچک به همراه یک یخچال و تجهیزات مختصری برای آشپزی هستند. در برخی از این کاروان ها می توان ارتفاع سقف را به دلخواه تنظیم کرد. تجهیزات دیگر شامل سیستم روشنایی و یک باطری علاوه بر باطری موتور، آبگرم کن، دستشویی سیار و سیستم گرمایشی و سرمایشی می باشند.
4. کاروانهای وانتی ( truck camper)
این دسته از کاروان ها اساساً بر روی یک خودروی پیکاپ یا وانت بنا شده اند و قابلیت پیمودن هر نوع مسیری را دارند به همین دلیل به آنها کاوان چند کاره گفته می شود. تجهیزات رفاهی این کاروان ها نیز تقریبا مشابه با مدل کلاس B بوده و از این نظر تفاوت چندانی ندارند.
5. کاروان های تاشو ( pop up camper)
زمانی که می خواهید از این کاروان ها استفاده کنید، می توانید آن را باز و سوار کنید و هنگامی که از آن استفاده نمی کنید می توانید برای اشغال فضای کمتر و حمل آسانتر، اجزای آن را جدا و جمع کنید. این مدل از کاروان ها قیمت مناسبی دارند و هنگام باز شدن فضای بزرگی را در اختیار خریدار قرار می دهد. البته باید ذکر کرد که کاروان تاشو از خود نیروی محرکه ای ندارد و هنگام سفر باید به وسیله یک اتومبیل و یا وانت بکسل شود.
6. کاروان های تریلر ( travel trailer)
این مدل نیز همانند مدل قبلی فاقد موتور بوده و می بایست توسط اتومبیل دیگری بکسل شود. ولی این مدل قابلیت جمع شدن را نداشته و همیشه شکلی ثابت دارد. این کاروان را می توان بسته به نیاز خود در اندازه های مختلف و با تجهیزات گوناگون سفارش داد.
7. کاروان های قطره اشکی ( teardrop trailer)
این مدل یکی از کوچک ترین مدل های کاروان بوده و اغلب شکلی همانند قطره دارد و عمدتا نقش یک چادر مسافرتی را ایفا می کند. این کاروان ها را می توان به راحتی توسط اتومبیل یا حتی موتورسیکلت بکسل کرد.
8. کاروان های هیبرید ( hybrid trailer)
این کاروان ها ترکیبی از مدل تاشو و کاروان های تریلر هستند. یعنی بخشی از قسمت های آن ثابت و بخشی دیگر تاشو می باشد.
9. کاروان های مخصوص کشنده ها ( fifth wheel trailer)
این دسته از کاروان ها در بین کاروان های فاقد موتور بزرگترین اندازه را دارند و به همین منظور برای بکسل شدن به وسیله کامیون ها و وانت های بزرگ مناسب هستند. در این مدل از کاروان بخشی از بدنه ارتفاع بیشتری از زمین داشته و این همان قسمتی است که همانند یک تریلر بر روی قسمت پشت کامیون قرار می گیرد.
10. کاروانهای توترهوم یا (toterhome)
این کاروان ها در پشت کامیون های کشنده دبده می شوند به گونه ای که نیمی از فضای پشت کامیون آزاد باقی مانده و کامیون می تواند تریلر یا هر نوع بار دیگری را جا به جا نماید. این کاروان برای رفاه رانندگانی که در مسیرهای طولانی سفر می کنند طراحی شده است. حال با این اوصاف فکر می کنید چرا این نوع کاروانها در ایران کمتر دیده می شوند و یا جایگاهی ندارند؟ آیا فکر نمی کنید با وجود اینگونه وسایل نقلیه هزینه مسافرت به شدت کاهش یافته و لذت سفر بیشتر می شود؟ شما حاضر بودید برای اجاره یک هفته ای کاروان شماره 6 چقدر پرداخت می کردید؟