۲ شوک بزرگ که به زودی قیمت خودرو را منفجر می کند

 

۲ شوک بزرگ که به زودی قیمت خودرو را منفجر می کند

 

بازار خودرو در سال 1402 هنوز به صورت رسمی آغاز به کار نکرده اما پیش از آغاز به کار رسمی دو شوک امیدها به روند بهبود قیمت بازاری خودرو را تحت الشعاع خود قرار داده است. خبر اول مربوط به افزایش قیمت کارخانه ای خودرو می شود. خبر دوم نیز مربوط به ممنوعیت واردات خودروهای سواری دست دوم می شود.

شوک اول، سونامی افزایش قیمت کارخانه خودرو
روزهای پایانی سال گذشته بحث افزایش قیمت کارخانه ای خود یکی از بحث های جدی میان اعضای شورای رقابت بود. شورای رقابت که بهمن ماه سال گذشته بار دیگر به بحث تعیین قیمت کارخانه ای خودرو بازگشت در دور جدید وعده داد که با بازنگری در فرمول قیمت گذاری خودرو در مبدا به دنبال این است تا جلوی زیان دهی شرکت های خودروساز را بگیرد. براساس اظهارات یکی از اعضای شورای رقابت اواخر فروردین ماه امسال فرمول نهایی قیمت گذاری خودرو در شورای رقابت مشخص می شود و از ابتدای اردیبهشت 1402 شرکت های خودروساز می توانند قیمت محصولات حاضر در سبد محصولاتی خود را براساس فرمول جدید محاسبه کرده و برای مشتریان فاکتور کنند.

اظهارات سخنگوی صمت نیز درباره طرح پیش فروش گسترده به افزایش شدید قیمت خودروها دامن زد. امید قالیباف به متقاضیانی که تنها به دلیل حفظ ارزش پول خود قصد دارند در طرح فروش گسترده خودرو حضور پیدا کنند هشدار داد قیمت های نهایی خودروهایی که در این طرح فروش عرضه می شوند به گونه ای تعیین می شود که سودای استفاده از فاصله قیمت میان بازار و کارخانه را از بین خواهد برد. این هشدار سخنگوی صمت این گمانه را مطرح می کند که قرار است قیمت کارخانه ای خودرو به میزانی افزایش پیدا کند که سود حاصل از فاصله قیمتی میان کارخانه و بازار به جای آنکه به جیب واسطه ها برود به حساب خودروسازان واریز شود.

البته یک نکته دیگر را هم می توان به عنوان شاهد افزایش کارخانه ای خودرو مورد توجه قرار داد. سال گذشته از یک نظر برای شرکت های خودروساز سال منحصر به فردی محسوب می شد. سال 1401 شرکت های خودروساز این امکان را پیدا کردند تا محصولات خود را از مسیر بورس کالا در دسترس متقاضیان قرار دهند. عرضه خودرو از جاده بورس کالا سبب شد تا خودروسازان بتوانند محصولات تولیدی خود را با قیمتی نزدیک به قیمت های بازار برای مشتریان فاکتور کنند. این اتفاق سبب شد تا سرعت حرکت دو خودروساز بزرگ کشور در جاده زیان دهی کُند شود. شرکت های خودروساز که ابتدا به دیده تردید به این مساله نگاه می کردند اما کم کم وقتی مزه فروش محصولاتشان با قیمت های بالاتر از قیمت های دستوری زیر زبانشان رفت، از این شیوه جدید فروش استقبال کردند. اما در اواخر سال گذشته تغییر رویه داده و از عرضه محصولاتشان از مسیر بورس کالا فاصله گرفتند.

دلیل اول این مساله را می توان مصوبه اعضای کمیسیون تلفیق درباره عرضه خودرو در بورس کالا دانست. اعضای کمیسیون تلفیق مصوب کردند تا خودروسازان بعد از عرضه محصولاتشان روی تابلوی بورس کالا تنها همان قیمت پایه اولیه را دریافت کنند و فاصله قمیتی میان قیمت پایه اولیه و قیمت پایه نهایی به حساب خزانه دولت واریز شود. این مصوبه تمام انگیزه مدیران خودروساز برای فروش بورسی محصولات تولیدی بنگاه تحت مدیریتشان را کُشت. البته در کنار این مساله به نظر می رسد امیداوری خودروسازان به رشد قیمت کارخانه محصولاتشان با فرمول جدید شورای رقابت سبب شده تا شرکت های خودروساز به فکر بازگشت به شیوه های عرضه پیشین محصولاتشان بیفتند و دیگر دردسر فروش روی تابلوی بورس کالا را به جان نخرند.

شوک دوم، واردات سواری های دست دوم هوا شد
اما شوک دوم مربوط به حذف بند مربوط به واردات خودروهای دست دوم سواری از لایحه بودجه 1402 می شود. نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق مجلس در زمان بررسی لایحه بودجه 1402 پیشنهاد واردات خودروهای دست دوم سواری با کمتر از پنج سال کارکرد را تصویب کردند. اما با مخالفت هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام بحث واردات خودروهای دست دوم سواری از قانون بودجه 1402 حذف شد. واردات خودروهای دست دوم سواری بعد از کمیسیون تلفیق در صحن مجلس نیز رای آورد و شورای نگهبان نیز به این بند از بودجه ایرادی نگرفت اما در گام آخر هیات نطارت مجمع تشخیص مصلحت نظام با آن مخالفت کرد.

حذف خودروهای سواری سبب شد تا  تنها مجوز واردات انواع کشنده، کامیون، اتوبوس، مینی‌بوس و ون به صورت دست دوم صادر شود.  واردات خودروهای دست دوم تا 5 سال کارکرد می توانست تبعات سوئی برای مصرف کنندگان به دنبال داشته باشد اما اگر این تبعات را نادیده بگیریم حُسن واردات خودروهای دست دوم سواری این بود که می توانست به تنظیم قیمت های بازاری خودرو کمک شایان توجهی کند. عرضه خودروهای دست دوم سواری فارغ از چالش هایی مانند کیفیت و خدمات پس از فروش این امکان را در اختیار بازار خودرو قرار می داد که تا رقیبی جدی برای محصولات تولیدی شرکت های خودروساز داخلی دست و پا کند. زیرا قیمت دست دوم های وارداتی می توانست در رده قیمتی خودروهای صفر کیلومتر تولید داخل باشد. اما هنگامی که مصرف کننده ترحیج دهد با قیمتی یکسان خودروی وارداتی دست دوم را سوار شود شرکت های خودروساز داخلی به تکاپو می افتند تا کیفیت محصولات تولیدی خود را ارتقا دهد یا به نحوی خدمات پس از فروش خود را به گونه ای انجام دهند تا مشتریان را راضی کنند، محصولات انها را خریداری کنند. بی تردید اجازه واردات خودروهای سواری دست دوم سبب می شد تا قیمت خودروهای داخلی تا حدودی در بازار اصلاح شود و شرکت های خودروساز برای جلب نظر مشتریان شیوه های متعدد فروش لیزینگی را در دستورکار قرار دهند. نفع این مساله برای مشتریان خودرو بود. اما حال با حذف بند مربوط به واردات خودروهای دست دوم سواری تنها کورسوی امید ایجاد رقابت در بازار خودرو نیز بسته شد تا همچنان شرکت های خودروساز داخلی از مزایای یک بازار انحصاری بهره مند شوند.

بنابراین افزایش قیمت کارخانه ای خودرو در مبدا و همچنین حذف بند مربوط به واردات سواری های دست دوم تا پنج سال کارکرد را می توان دو شوک برای بازار خودرو در ابتدای سال 1402 قلمداد کرد. به نظر می رسد بعد از بازگشایی رسمی بازار خودرو بعد از تعطیلات نوروزی شاهد نوسان قیمتی در بازار خودرو باشیم.

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , قیمت خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
990
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 69 نظر
X33 Cross cvt 19 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مهدی : دوستان به نظرتون اسفند ماه شنبه فاکتورمیشه
ساسان : سلام عزیز..ماکه ۱۱ آذر بودیم هنوز سرکاریم وماشین بهمون ندادن..اون وقت شما دنبال سود وجریمه تأخیر هستید...انشاالله که خدا به دردی گرفتارشون بکنه که ندونن چکار باید بکنن...همينجوری که ما سردرگم شدیم. انشاالله...انشاالله...دیگه عقده ای شدیم%
شهین : خدا کنه این یکی دیگه سرکاری نباشه . دیگه اعصاب نمونده برامون .
ایکس ۵ آبان : اتفاقا دقیقا به کرمان موتور ربط داره چون باید اول اسفند تحویل می‌داده وقتی نمیتونه سر موعد تحویل بده نباید سر مردم کلاه بزاره و مردمو مسخره خودش کنه اعتصاب و گمرک و این چرتو پرتا بهونه هست الان ثبت نام جدید گذاشته منتظره مردم ثبت نام کنند بعد ماشینهای مارو تحویل بده چون الان تحویل بده خیلیا می‌زارن برا فروش و هیشکی خودشو پولشو ۷ ماه الاف کرمان موتور نمیکنه
ایکس5 : سلام برای کدوم شهر بارگیری کردید
راننده ولوو : سلام با احترام امروز ۸ دستگاه x5 بارگیری کردم ولی هنوز که هنوزه پول منو نمیده کرمان موتور
نرگس : اقا سجاد شما سود تاخیرتون ثابت مونده بود یا هرروز تغییر میکرد
مقدم : به به چقدر خبر خوبی دادی ، خوشحالم هم برای شما هم خودمون که بالاخره اسفند شروع شد انشالله که به سلامتی و دل خوشی
شاهین اتومات cvt اسفند : سلام عزیزانی که تکمیل وجه و سخا ؛ اول اسفند بودند اگر فاکتور شدن ؛ اطلاع رسانی کنن. طرح عادی همه تعهدات و تحویلی های آذر تموم شده و باید اسفند شروع به فاکتور شدن بشه. طرح مادران تا تکمیل وجه شده های ۱۳ اسفند فاکتور شده. نمیدونم اینهمه تاخیر برای چیه. معاون روابط عمومی بین الملل سایپا چند هفته پیش گفت همه تعهدات معوق تا چند هفته آینده تحویل مشتریان میشه اما خبری نیست.
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
پیش فروش6 اسفند : ثبت نامی چه ماهی بودی؟؟
میلاد : سلام من پیش فروش فرسوده تحویلی مرداد برنده شده بودم تاریخ 121 نصف مبلغ پرداخت کردم و هنوز منتظر پیامک اسقاط موندم کسی خبر داره کی پیامک میاد خودرو تحویل بدیم ممنونم
بهمن : ان شاالله بزودی خبر خوشی بشنویم
28بهمن : من وکالت گرفتم 250تمن دادم
سارا : گلستان. طرح پیش فروش یکپارچه اولویت پاییز ..
رضا : سلام داداش شما ازکجا میدانن افزایش قیمت نمیخورن مردادماه خدا از زبانت بشنوه ما کلان با استرس هستیم بخدا
محمد : دوستان چند سوال 1چرا سقف شیشه ای تولید نمیشه و اینکه احتمال تولید هست ؟ 2احتمال هست منی که تحویل 31 خرداد باشم طرح تبدیل بخوره با الویت دومم؟ پس این الویت دوم برای چیه 3تاخیر جریمش چقدر است ؟پیش فروش 4احتمال داره پیشنهاد بدن خودم از تهران برم خراسان تحویل بگیرم چقدر میدن ؟
X33دستی کراس : سلام اقایان مدیران خودرو چراx33دستی مجوز خروج نمیخورد؟
دنا : مبارک کدام استان تشریف دارید
محسن : خدا کنه 29بهمن هم فاکتور بشه