عقب ماندگی صنعت خودرو در سرمایه گذاری های جدید/ عدم برابری اصلاح قیمت ها با رشد قیمت نهاده های تولید

 

عقب ماندگی صنعت خودرو در سرمایه گذاری های جدید/ عدم برابری اصلاح قیمت ها با رشد قیمت نهاده های تولید

 
زیان انباشته ۸۵ هزار میلیارد تومانی خودروسازان که بخش زیادی از آن به واسطه قیمت گذاری دستوری ایجاد شده در حال حاضر منجر به عقب ماندگی صنعت خودرو در زمینه سرمایه گذاری های جدید شده به طوری که به گفته فعالان این حوزه حدود یک دهه از آخرین سرمایه گذاری های جدی این صنعت می گذرد.
 
امیرحسن کاکایی، عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران می گوید: با عقب ماندگی صنعت خودرو از افزایش قیمت نهاده های تولید در سال های گذشته شاهد عدم سرمایه گذاری های جدید در این صنعت بوده ایم که در نهایت باعث افت صنعت خودرو در بلند مدت و میان مدت خواهد شد.
 
وی با بیان این که در یک فضای تورمی که در طول یک سال 40 درصد تورم را تجربه می کند، ارزش پول در هر فصل  10 درصد کاهش می یابد، می افزاید: در چنین فضایی یک ماه هم از نظر مالی ارزشمند خواهد بود و زمانی که برای خرید کالایی مبلغ به طور کامل پرداخت و کالا یک ماه آینده دریافت شود و یا برعکس، در محاسبات تولیدکننده اثرگذار خواهد بود.
 
وی با تاکید بر این که یکی از اثرات قیمت گذاری دستوری بر هم ریختن محاسبات خودروساز بوده و این وضعیت خود در نهایت منجر به زیان شده است، تصریح می کند: در بازه ای از زمان خودروساز نسبت به خرید فولاد مورد نیاز و پرداخت آن در سه ماه آینده اقدام می کرد اما اکنون ناگزیر به پرداخت نقدی و تحویل سه ماهه است که این امر بدون در نظر گرفتن قیمت فولاددر فضای ابرتورمی 20 درصد به زیان خودروساز خواهد بود در حالی که هیچ کس به هزینه زمان منابع مالی توجهی نمی کند.
 
کاکایی با بیان این که نهاده های تولید در طول سه سال در حدود 8 برابر افزایش داشته در حالی که قیمت رسمی فروش خودرو 6 برابر شده است، اظهار می کند: وقتی به مفهوم زمانی منابع مالی و پرداخت آن توجه می شود شاهد تحمیل هزینه هستیم این در حالیست که در سه سال گذشته شاهد عدم توازن به موقع تامین بوده ایم به طوری که از 6 هزار قلم کالایی که یک خودرو را تشکیل می دهند 5990 قطعه آماده می شود و 10 خودرو باقی می ماند که در نهایت منجر به تولید خودروی ناقص می شود و به پارکینگ می رود.
 
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر این که در این شرایط هزینه انبارداری و کیفیت افزایش می یابد که لازم است این مجموعه با هم در نظر گرفته شود، تصریح می کند: از یک سو عدد مطلق 6 تا 8 برابر است اما بررسی سبد خرید و فروش نشان می دهد اختلاف بین قیمت تمام شده تولید و قیمت فروش بسیار بالا است نتیجه این روند زیان رسمی 100 هزار میلیارد تومانی خودروسازان بوده است این در حالیست که درحدود 100 هزار میلیارد تومان نیز بدهی دارند در حالی که نرمال این عدد 10 هزار میلیارد تومان است که نشان می دهد مجموع زیان بیش از 100 هزار میلیارد تومان است که نتیجه اختلاف قیمت ها است.
 
وی ادامه می دهد: با فرض مناسب بودن شرایط از ابتدای سال تا به امروز شاهد تورم حدود 30 درصدی بوده ایم در حالی که مجوز افزایش 18 درصدی قیمت ها اعلام شده که به معنای عقب ماندگی 12 درصدی است اما در عین حال شاهد کاهش 18 درصدی زیان هستیم اما همچنان 12 درصد زیان باقی است. در این میان توجه به این نکته ضروری است که اثرات افزایش 18 درصدی قیمت ها از دی ماه خود را نشان می دهد چرا که تعهداتی با قیمت های قبلی وجود دارد و تا زمانی که این عدد خود را در صورت های خودروسازان نشان دهد زمان بر خواهد بود.
 
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران می افزاید: بخشی از فروش به صورت پیش فروش بوده و تا شش ماه و یا یک سال بعد اثر مثبت خود را ایجاد خواهد کرد.
 
کاکایی با بیان این که شورای رقابت و سایر نهادها در تعیین قیمت خودرو بر اساس اعدادی رسمی که متوسط یک سری اعداد است نسبت به محاسبه 18 درصدی افزایش قیمت اقدام می کنند: می گوید: این شرایط در حالیست که رقمی که خودروساز و قطعه ساز باید پرداخت کنند رقمی خواهد بود که در محاسبات دیده می شود.
 
وی تصریح می کند: اگر شورای رقابت بر اساس تورم واقعی قیمت ها را بروز می کرد قیمت های تعیین شده با قیمت های کنونی متفاوت بود و صنعت خودرو با چالش های فعلی مواجه نمی شد اما این شورا همواره گذشته نگر عمل کرده و همیشه از ارزش واقعی عقب بوده و این روند باعث شده با وجود افزایش 18 درصدی قیمت خودروساز همچنان در حاشیه زیان باقی بماند چرا که عقب ماندگی از سال های قبل وجود دارد که هنوز جبران نشده بنابراین زیاندهی رسمی خودروسازان ادامه خواهد داشت.
 
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به زیاندهی صنعت خودرو در سه بخش اظهار می کند: قیمت عملیاتی تولید ، هزینه مالی خودروسازان که جزیی از ذات این صنعت است و به تازگی هزینه زیان انباشته سه بخش را تشکیل می دهند که لازم است این زیان ها در نقطه ای بهبود یابد.
 
وی تاکید می کند: عقب ماندگی ها به تدریج صنعت را از درون بیمار می کند چرا که زیان 100 هزار میلیارد تومان  تنها بر روی کاغذ نیست بلکه به معنای عدم بروزرسانی تجهیزات، عدم پرداخت هزینه های بلندمدت و انجام سرمایه گذاری های جدید و فروش دارایی ها است که جدا از بحث قیمت تمام شده منجر به افت صنعت خودرو در بلند مدت و میان مدت خواهد شد که این وضعیت در سه سال و نیم اخیر افزایش یافته است.
 
کاکایی با تاکید بر این که 10 سال است که سرمایه گذاری درستی به جز در یک سال برجام در صنعت خودرو انجام نشده است، یادآور می شود: در زمان برجام 400 میلیون یورو پژو و سیتروئن وارد کشور شد و برخی قطعه سازان با طرف خارجی همکاری داشتند اما در مجموع در 10 سال گذشته صنعت خودروکمترین سرمایه گذاری را داشته و عقب ماندگی در آینده خواهد داشت که به تدریج قابل مشاهده خواهد بود.
 

منبع

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , صنعت خودرو






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
مهدی شیری : آدرس نمایندگی رو لطف می فرمایید
شاهین جی تحویل اسفند۴۰۳ : ببخشید مرداد
جواد شاهین جی : دوستان برید نمایندگی سایپا بخدا خجالت آور هسته برج2امسال ثبت نام ایران‌خودرو کردن امروز تحویل گرفتن منم از آذر ۸ماه درگیر اینا افتادم
شاهین جی تحویل اسفند۴۰۳ : شنبه ۱۱ خرداد ساعت یازده جلو در شرکت،،منکه تا فاکتور نشه برنمیگردم شهرستان
شاهین جی تحویل اسفند۴۰۳ : منو همسرمم میایم به امید خدا ،فقط بقیه هم اگه حقتونو میخاید سعی کنید بیاید تعدادمون بیشتر بشه💪💪💪💪💪💪
مهدی : سلام چه تاریخی و آدرس کجاست؟
سپهر : سلام.ما التفاوت 38500رو کدوم قسمت باید بریم پرداخت کنیم
شاهین جی تحویل اسفند۴۰۳ : منو همسرمم میایم به امید خدا ،فقط بقیه هم اگه حقتونو میخاید سعی کنید بیاید تعدادمون بیشتر بشه💪💪💪💪💪💪
فرزاد شاهین جی : یعنی خیلی بیشرف هستی مسول سایپا برج2ثبت نام کردن ایران خودرو فاکتور شده چچیز بگم ک لایق سایپا باشه
داریوش : لطفا اطلاعات غلط ندین واریزی اسفند ۴۱۹ میلیون بوده و وارزی اردیبهشت ۴۲۵ م چرا دروغ میگید این ۶ م هم که بابت بیمه و مالیات هستش از سود تاخیر شما کم می کنند هر چند از ساییپا خوشم نمیاد ولی لطفا با اعصاب بهم ریخته ما بازی نکنید
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
قلی : از فوق العاده اسفند خبری نیست من تو فروش یکپارچه دوم ساینا اسمم در رفت بعد از چندین ماه مقاومت و التماس شرکت سایپا اسفند پول ریختم حساب
207پانا مشکی طرح مادران : سلام 207 پانا مشکی فولادی فروش فوق العاده تحویل 13 خرداد هنوز فاکتور نشدم زنگ میزنم تهران میگه معلوم نیست کی فاکتور بشه خدا لعنتشون کنه کسی مثل من هست؟؟
دنا 6دنده رینگ معمولی تحویل 31 تیر : دنا 6 دنده قالپاق توی کاستومر من زده ده سوم خرداد در حال فاکتور شدنه. من که 30 تیر هستم هنوز فاکتور نشده
حامد پانا 31تیر : خب الان از پنج شنبه تا به امروز نه خرداد نه تیر فاکتور نداشتیم 🤲🤲
ساینا بهمن : سلام کسی میدونه برا فروش فوقالعاده بهمن ک الان 3ماه هستش تو تاخیر سود تاخیری ک تو قرار داد 36درصد نوشته میدن یا ن؟
Rs : مطمعنی شاید اشتباهی پیش اومدی ما 30 روزه 27 سخا بوده هنوز فاکتور نشدیم
دنا6 دنده فولادی. خرداد : خردادی 6 دنده فولادی سفید .هنوز فاکتور نشدههههههههالله اکبر به ایران خودرو.چه بگم بهشون دق مرگمون کردن بخدا
ایمان : شما تحویل 30 روز بودین شما
پیش فروش : من چون حواله گرفته بودم غروب رفتم واسه تحویل ک کپی مدارکم کامل نبود موند صبح،به خانمه گفتم اینقد این مدت اذیت شدم تو سایت هر کسی میومد ی حرفی میزد اینکه پولتون رو خوردن و سایپا دیگ تولیدش خوابیده و . ...گفت ب حرفه سایت و ی سری ادم اهمیت ندید شما طرف حسابتون ی شخص نبوده ک بگی پولتون رو خورد طرف حسابتون شرکته
پیش فروش : تاریخ فاکتور شدنم 1 مرداد،ک فرداش پلاک شد ،رنگ ماشین سفید ،صبح میرم تحویل از نمایندگی بگیرم،شهر قزوین ،تکمیل وجه ام 9 اسفند ،صبح ،تاریخ واریز اولیه 23 خرداد 403