نقدینگی حاصل از تجاری سازی 200 هزار خودروی ناقص بدون شک در شرایطی که رقم بدهی خودروسازان به زنجیره تامین به بیش از 22 هزار میلیارد تومان رسیده می تواند، آب حیاتی برای این صنعت پر از چالش باشد.
رقم فعلی عنوان شده برای خودروهای ناقص در کف کارخانه دو خودروساز در حالی رو به افزایش است که وزارت صنعت با ارایه راهکارهایی در تلاش برای تغییر سیاست خودروسازان هستند.
کارشناسان معتقدند که اولویت تولید و تامین خودروهای ناقص با هدف هرچه سریع تر تجاری شدن این خودروها سیاست منطقی بوده و لازم است در شرایط فعلی با هدف تامین نقدینگی خودروسازان و به دنبال آن قطعه سازان، به جای تولید خودروی ناقص نسبت به تکمیل خودروهای موجود اقدام شود.
در همین حال ولی ملکی، سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با تایید این سیاست تاکید کرده که با پرداخت تسهیلات به قطعه سازان و به روز شدن روند مطالبات، دیگر شاهد خودروهای دپو شده در انبار خودروسازان نخواهیم بود و با تجاری سازی خودروها و تامین سرمایه در گردش و بهبود جریان نقدینگی ، مشتریان نیز زودتر خودروهای خود را دریافت خواهند کرد.
این اظهارات و نظرات در حالی مطرح می شود که برخی معتقدند دپوی این خودروها با هدفی از پیش تعیین شده بوده و در این شرایط این پرسش مطرح می شود در شرایطی که نقدینگی حاصل از تکمیل در حدود 200 هزار خودروی ناقص با احتساب کف قیمت 40 میلیون تومان، می تواند عدد هنگفتی برای خودروسازان بوده و آن ها را در پرداخت مطالبات و بدهی ها یاری دهد، چه ضرورتی برای این اقدام وجود خواهد داشت؟
محمد تقی احمدیان، کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار خودروکار با اشاره به نحوه انتخاب مدیران در صنعت خودرو می گوید: از آن جا که مدیران این صنعت از سوی دولت انتخاب می شوند بنابراین نمی توانند نسبت به پیاده کردن نظرات شخصی خود در واحدهای خودروسازی اقدام کنند.
وی می افزاید: امکان وجود این شرایط در شرکت های خصوصی وجود دارد اما به طور قطع مدیران به دنبال عرضه خودرو با هدف شکستن حباب قیمتی موجود در بازار هستند تا کمبودها از طریق بازار داخلی تامین شود و بازگشت سریع سرمایه را شاهد باشند.
این کارشناس صنعت خودرو با بیان این که بازار به راحتی از خودروهای تکمیل شده استقبال خواهد کرد، صنعت خودرو را نماینده کل صنعت عنوان و تصریح می کند: وقتی کشوری وارد حوزه ساخت خودرو می شود به این معنا است که صنعت آن کشور به اندازه ای رشد کرده که توانمند بوده و می تواند فناوری خود را در سایر بخش ها نیز به کار گیرد بنابراین اگر خودروساز خوبی باشیم به معنای در اختیار داشتن صنعت توانمند نیز خواهد بود.
احمدیان ادامه می دهد: تغییر سیاست وزارت صنعت در زمینه تولید خودرو و در اولویت قرار دادن تکمیل خودروها به جای تولید خودروهای ناقص در شرایطی است که باید همواره به دنبال بازارسازی برای خودروساز باشیم و بازار را با ورود خودروهای خارجی از جمله چینی خراب نکنیم و در عین حال نیز به دنبال تکمیل خودروهای ناقص باشیم.
وی با تاکید بر این که نمی توان اولویتی قائل شد، اظهار می کند: خودروسازان باید در کنار خودروهای ناقص نسبت به تولید بیشتر نیز اقدام کنند اما در عین حال می توانند خودروهای موجود در کف کارخانه را به دلیل ماندگاری بالا با قیمت پایین تری عرضه کنند در این شرایط هم نسبت به جذب نقدینگی اقدام کرده و در عین حال نیز بازار را با تولیدات خود کنترل می کنند.