آغاز تحریم خودروسازی ایران از امروز؛ آیا آمادگی کافی وجود دارد؟

 

آغاز تحریم خودروسازی ایران از فردا؛ آیا آمادگی کافی وجود دارد؟

 
دور نخست تحریم‌ها علیه ایران از فردا آغاز می‌شود و صنعت خودرو را با مشکلات جدی مواجه خواهد کرد؛ اما به نظر می‌رسد آمادگی لازم برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها در بلندمدت، وجود ندارد.
 
 
طبق اعلام دولت ایالات متحده آمریکا، دور نخست تحریم‌ها علیه ایران از فردا آغاز می‌شود و بر این اساس، خودروسازی کشور با محدودیت‌های بین‌المللی به‌خصوص در حوزه تامین قطعات مواجه خواهد شد.این در شرایطی است که به‌نظر می‌رسد وزارت صنعت، معدن و تجارت و زنجیره خودروسازی کشور برنامه‌ای بلندمدت و دربر گیرنده راهکارهایی اجرایی برای کم اثر کردن تحریم‌ها تدوین نکرده و تنها به ذخیره‌سازی قطعات روی آورده‌اند.
 
 
 ذخیره‌سازی البته اقدامی منطقی محسوب می‌شود، با این حال ظاهرا تنها تا پایان امسال کفاف تولید را می‌دهد و مشخص نیست در سال‌های آتی قرار است چگونه با تحریم‌های صنعت خودرو مقابله کرد. به‌عبارت بهتر، ظاهرا وزارت صنعت و خودروسازان برنامه‌ای جامع و کامل و بلندمدت که بتواند دومین صنعت بزرگ کشور را در برابر تحریم‌های آمریکا مقاوم کند، روی میز ندارد. گفته می‌شود تحریم‌های جدید بسیار سختگیرانه‌تر از قبل بوده و هدف آمریکایی‌ها از آن، فلج کردن دومین صنعت بزرگ ایران به‌واسطه خروج شرکای خارجی، محدود کردن ارسال قطعات به ایران و کاهش شدید تولید و بیکاری کارگران است.
 
ذخیره‌سازی قطعات و لوازم یدکی تا چه مدت پاسخگو است؟
با خروج آمریکا از برجام، دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری این کشور اعلام کرد که قصد دارد تحریم‌ها علیه ایران را دوباره فعال کند و با توجه به اهمیت بالای خودروسازی در اشتغال و همچنین تولید ناخالص ملی و رشد اقتصادی، این صنعت بزرگ را در سر لیست تحریم‌ها قرار داد. از همین رو، تحریم‌های مربوط به خودروسازی، از فردا رسما آغاز می‌شود و در پی آن، چند اتفاق ناخوشایند و مخرب گریبان صنایع خودرو و قطعه کشور را خواهد گرفت.
 
یکی از تبعات ناگوار بازگشت تحریم‌ها، قطع ارتباطات خارجی در صنعت خودرو کشور است. بر این اساس، آمریکا به شرکت‌های خارجی به‌ویژه برندهای خودروساز هشدار داده که در صورت عدم‌ترک ایران، آنها را با جرائم مادی و معنوی سختی مواجه خواهد کرد. در پی این هشدار، بیشتر خودروسازان خارجی معتبر که پس از توافق هسته‌ای و برجام در ایران حضور پیدا کرده یا قصد آمدن داشتند، عطای آن را به لقایش بخشیده یا خروج کرده یا از حضور در ایران منصرف شده‌اند. بر این اساس، تا به امروز شرکت‌هایی مانند پژو ، سیتروئن ، رنو، هیوندای، کیا و مزدا خروج‌شان از ایران قطعی شده و فعلا تنها خودروسازان چینی ماندگار هستند.
 
 
جدا از خروج خودروسازان خارجی، مشکل دیگری که تحریم‌ها برای صنعت خودروی ایران پدید خواهد آورد، محدود شدن روند تامین قطعات خارجی است. با اعلام آمریکایی‌ها، از فردا هر گونه تجارت با خودروسازی ایران ممنوع و شرکت‌هایی که این ممنوعیت را رعایت نکنند، با جریمه و تحریم از سوی این کشور مواجه خواهند شد. با این حساب، خودروسازان کشور عملا نمی‌توانند به قطعات اصلی دسترسی داشته باشند و تامین قطعه از منابع فرعی نیز با مشکلات و موانع بزرگی (به‌ویژه محدودیت نقل و انتقال پول) مواجه خواهد شد. این مشکلات، ضربه اصلی را به تولید خودرو در ایران زده و سبب افت شدید تیراژ در آینده‌ای نه چندان دور می‌شود. به جز خودروسازان، شرکت‌های قطعه‌ساز نیز حلقه تحریم را بر گردن خود احساس خواهند کرد؛ به‌نحوی‌که به احتمال فراوان نمی‌توانند مواد اولیه موردنیاز خود را به راحتی تامین کنند.اثر مستقیم این ماجرا علاوه‌بر مختل کردن تولید واحدهای قطعه‌سازی، به تیراژ خودروسازان نیز خواهد رسید و این موضوع در کنار محدودیت تامین قطعات خارجی، عرصه را بر خودروسازان و البته قطعه‌سازان بسیار تنگ خواهد کرد.
 
حتی اگر ادعای مسوولان درباره ذخیره‌سازی قطعات را بپذیریم، این اقدام تنها تا پایان امسال می‌تواند جلوی افت شدید تولید را بگیرد و از سال آینده و با اتمام ذخایر قطعه‌ای، قطعا شاهد کاهش قابل توجه و بحران ساز تولید خودرو در کشور خواهیم بود. در این شرایط، کارشناسان معتقدند جدا از تحریم‌های خارجی، محدودیت‌های داخلی نیز به نوبه خود اجازه ندادند روند ذخیره‌سازی قطعات به خوبی پیش برود و این موضوع خود را در آینده بیشتر نشان خواهد داد.
 
 
در مورد دیگر عوارض تحریم‌های جدید اما می‌توان به کند شدن روند توسعه محصول، دور ماندن از دانش فنی و تکنولوژی روز دنیا و همچنین بروز چالش‌های جدی در حوزه کیفیت خودروهای تولیدی اشاره کرد.
 
در مجموع، با توجه به اتفاقات منفی و مخربی که بر اثر اعمال تحریم‌های آمریکا رخ خواهد داد، می‌طلبد تا بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و خودروسازان و حتی قطعه‌سازان، برنامه‌ای بلندمدت را برای مقابله حداکثری با این ماجرا تدوین کنند. با این حال، طبق آنچه تا به امروز رسانه‌ای شده، برنامه‌ریزی‌ها محدود به ذخیره‌سازی قطعات آن هم تا پایان امسال بوده و مشخص نیست آیا برای سال‌های بعد نیز فکری شده است یا نه.
 
 
اگر نگاهی به روند تولید خودرو در کشور طی دو ماه گذشته بیندازیم، متوجه می‌شویم اثرات تحریم به‌تدریج خود را نشان داده است، چه آنکه در حال حاضر هزاران دستگاه محصول ناقص به‌دلیل کمبود قطعه در پارکینگ خودروسازان خاک می‌خورد. طبعا با آغاز رسمی تحریم‌ها از فردا، شرایط تامین قطعه برای خودروسازان و خرید مواد اولیه برای قطعه‌سازان بسیار سخت می‌شود و این موضوع به کاهش تیراژ و البته تولید بیشتر محصولات ناقص خواهد انجامید.
 
در این مورد، حسن کریمی‌سنجری، کارشناس خودروی کشور گفت:
 
با توجه به بازه زمانی سه ماهه از اعلام خروج آمریکا از برجام تا آغاز رسمی تحریم‌ها، عملا فرصت چندانی برای انجام اقدامات پیشگیرانه نبود، با این حال از همین فرصت محدود نیز آن طور که باید، استفاده نشد. وی با بیان اینکه محدودیت‌های داخلی به‌خصوص در حوزه تخصیص ارز، مشکلات زیادی را برای خودروسازان و قطعه‌سازان ایجاد کرد، افزود: در بخش ذخیره‌سازی قطعات به‌دلیل محدودیت‌هایی که بر سر راه تخصیص ارز به‌وجود آمد، خوب عمل نشد.
 
بسیاری از قطعات در صف تخصیص ارز ماندند و حالا با آغاز تحریم‌ها، امکان انتقال پول برای تحویل گرفتن آنها سخت شده است؛ از طرفی، به بخش دیگری از قطعات نیز اصلا ارزی داده نشد و در نهایت، نتوانستیم آن طور که باید، از فرصت سه ماهه تا آغاز تحریم استفاده لازم را برده و قطعات بیشتری را ذخیره کنیم.
 
آغاز تحریم‌ها به این معنا نیست که خودروسازی ایران طی امسال فرو می‌ریزد و تولید متوقف می‌شود؛ زیرا تحریم‌های قبلی تجربه‌هایی را در اختیار شرکت‌های خودروساز برای دور زدن و تامین قطعات به هر شکل ممکن، قرار داده است. وی افزود: با این حال، تحریم سبب بالا رفتن هزینه‌های تامین و تولید می‌شود.
 

source

 

 

 

با کليک بر روي تصوير زير و عضويت در تلگرام 1Car، آخرین اخبار را دنبال کنيد.

تلگرام وان کار

 

برچسب : خودرو , خودروسازی






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 29 نظر
X33 Cross cvt 25 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
داود : سلام به همه عزیزان خدا رو شکر ان شاء الله خودروی تو هم زودتر فاکتور بشه.. تارا اتومات مشکس آبنوس امروز 8 اردیبهشت فاکتور شد طرح فرسوده پیش فروش اردیبهشت (31 اردیبهشت) ثبت نام 17 بهمن اسقاط 27 بهمن پرداخت اولیه 2 اسفند دعوت نامه تکمیل وجه 25 فروردین تکمیل وجه 3 اردیبهشت ( چهارشنبه هفته پیش پرداخت کردم و مدارک هم بردم دادم همون موقع ثبت کرد- نمایندگی حسینی قم) ارسال و دریافت مدارک 6 اردیبهشت فاکتور 8 اردبهشت تخصیص پلاک 8 اردیبهشت الآن آماده برای تحویل (جالب بود تقریبان دو ماه شد حتی از فروش فوری ها هم زودتر چون اونارو تیر تحویل میدن ) انگار جلو افتادن توی تارا اتومات.. ان شاءالله هرچی زودتر برای همه
علیرضا x5 شهریور : سلام دوست عزیز واسه بیمه عجله نکن،ما ۲۵ اسفند بیمه شده تازه پلاک کردن با کلی جر وبحث، هنوز هم تحویل ندادن،یعنی خودت حساب کن تا تحویل بدن ۳ ماه از بیمه گذشته
سیامک X5 آبان : ببخشید شماره قرارداد تون رو لطف میکنید؟
احسان دنا پلاس مشکی : موعد تحویل ۳۰اسفند هنوز فاکتور نشده
امیر : دوستان من امروز با نمایندگی تماس گرفتم گفتن تا ۱۵ ام فاکتور شده.
مهدی صدرا : سلام به خوشی شما و همه دوستان سوار شوید . مبارک همگی
T9 ثبت نام ۱۳ آذر : سلام ۱۴آذر ثبت نام تحویل سیستمی ۲۸ اسفند ولی هیچ اتفاقی نیفتاده فقط میگن صبر کن همین هیچی معلوم نیست
علی : من 6 شهریور 370 ریختم و 1 اردیبهشت پیامک تکمیل وجه اومد 423800
شاهین پلاس : شما رو به جونِ عزیزانتون قسم ، خبر دروغ ننویسید .
شهابx5 آبان : مبارک باشه بی زحمت شماره قرارداد رو میگی
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
شیما همدان : سلام بر دنا سوارهای آینده ی نزدیک
شیما همدان : سلام بر دنا سوارهای آینده
دوگانه اسفندی : 75 لیتری تحویل اسفند تبدیل به 100 لیتری زدم .آیا بعد از تبدیل باید پیامک بیاد که به 100 لیتری تبدیل شده؟
میثم : سورن دوگانه تحویل فروردین داریم یا بعد اسفند نوبت اردیبهشت هست ؟؟؟؟؟؟!؟
اطلس دوران جنگ : دوستان خدا شاهده هرکسی یه پست در اینستاگرام و یوتیوب با مدارک و فیش های واریزی و قرارداد بزارید و ف و ح ش و هرچیزی به دهان تان می آید بگوید صد درصد نتیجه میگیریم فقط آبرو ریزی کنید هرکسی خودش یه خبرنگار باشد
علی : tu5?
تالی : سلام.جناب توحید مشخصات فاکتور رو از کجا نگاه کنم؟شماره شاسیو
زاغی- معاونت فروش : 13 اردیبهشت ساعت 10 صبح کیلومتر 9 در خراب شده شرکت سایپا
آریزو 8 مجید : لطفا هر پیج خودرویی رو که فالو دارین در میان بذارید رسانه ای بشه
دنا6 : دوستانی که دنا 6دنده تحویل گرفتن فرمان ماشین بصورت Dکات هست یا خیر؟