صنعت خودروسازی ایران پس از توافق هسته ای به کدام سو می رود؟

صنعت خودروسازی ایران پس از توافق هسته ای به کدام سو می رود؟

تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران در حالی در آستانه لغو قرار دارند که به اعتقاد کارشناسان، این اتفاق می‌تواند اثر خود را بر خودروسازی کشور نیز بگذارد.به گفته کارشناسان، سه حوزه «قیمت»، «کیفیت» و «تولید» در خودروسازی ایران می‌توانند متاثر از لغو تحریم‌ها شوند، منتها این اثرگذاری در قیمت و تولید، حداقلی است و در کیفیت، حداکثری.
رویای کاهش قیمت خودرو
به‌نظر می‌رسد «کاهش قیمت خودرو» بزرگ‌ترین انتظار حال حاضر مشتریان از «توافق هسته‌ای» به حساب می‌آید، چه آنکه به گفته بسیاری از فعالان بازار، یکی از اصلی‌ترین دلایل رکود این روزهای خرید و فروش خودرو، همین «انتظار ارزانی» است.
به اعتقاد کارشناسان، همزمانی افزایش شدید قیمت خودرو (چه داخلی‌ها و چه خارجی‌ها) با تشدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، مشتریان را به این باور رساند که دلیل اصلی گرانی خودرو، تحریم است، بنابراین آنها انتظار دارند پس از توافق هسته‌ای، قیمت‌ها کاهش یابد.این انتظار یا به‌عبارت بهتر، رویای مشتریان در حالی است که بسیاری از کارشناسان اقتصادی و فعالان صنعت خودرو هیچ کاهش قیمتی را از ناحیه لغو تحریم‌ها پیش‌بینی نکرده و حتی از احتمال افزایش قیمت نیز می‌گویند.
به گفته آنها، عوامل مختلفی بر قیمت خودرو تاثیرگذار است و «تحریم» تنها یکی از آنهاست و لغو آن نمی‌تواند تضمینی برای کاهش قیمت خودرو باشد. فعالان صنعت خودرو البته تاکید می‌کنند که لغو تحریم‌ها به بهبود مناسبات مالی و عادی شدن روابط با شرکت‌های بزرگ خودروسازی منجر می‌شود و در نتیجه، برخی هزینه‌های اضافی (ناشی از تحریم) از بین می‌روند، اما این موضوع قیمت خودروها را کاهش نمی‌دهد.از طرفی، خودروسازان هیچ سیگنال مثبتی را در راستای کاهش قیمت، به بازار خودرو نمی‌فرستند و از همین رو بسیاری از کارشناسان امیدی به کاهش قیمت خودرو ندارند و معتقدند در این شرایط، «ثبات قیمت» نیز می‌تواند اتفاق خوبی باشد.
مشکل تولید، تحریم نیست
به گزارش پایگاه خبری«خودروکده»، هرچند نمی‌توان منکر تاثیر تحریم‌ها بر افت شدید تیراژ خودروهای داخلی طی سال‌های ۹۱ و ۹۲ شد، اما با توجه به اوضاع مساعد فعلی خودروسازان، لغو تحریم اثری نسبتا حداقلی را بر تولید خواهد گذاشت. خودروسازی ایران در سال ۹۰ به رکورد تولید ۶/ ۱ میلیون دستگاهی دست یافت، اما در سال ۹۱ به دلایلی از جمله تحریم‌های بین‌المللی، تیراژش به نصف و در سال بعد نیز به یک سوم کاهش یافت. این در حالی بود که از اواخر سال ۹۳، خودروسازان روندی رو به رشد به خود گرفته و توانستند تیراژ خود را به مرز ۲/ ۱ میلیون دستگاه برسانند و امسال نیز برنامه‌ای ۴/ ۱ میلیون دستگاهی را برای خود در نظر گرفته‌اند.
این آمارها نشان می‌دهد خودروسازان کشور در همین شرایط تحریم نیز توانسته‌اند تیراژ خود را مطابق با نیاز و کشش بازار، تنظیم کنند و حتی به گفته مدیران ارشد صنعت خودرو، در حال حاضر امکان رسیدن به رکورد ۶/ ۱ میلیون دستگاهی سال ۹۰ نیز وجود دارد. به‌عبارت بهتر، در شرایط فعلی خودروسازان در بخش تولید با مشکل خاصی از ناحیه تحریم مواجه نیستند و آنچه که اجازه بالا بردن تولید را نمی‌دهد، نبود تقاضا در بازار است.
به گفته کارشناسان، عواملی مانند کاهش قدرت خرید و بالا رفتن قیمت، توان و انگیزه مشتریان را برای خرید خودرو پایین آورده و از همین رو خودروسازان نیازی نمی‌بینند که تیراژ خود را طی سال‌جاری به بیش از ۴/ ۱ میلیون دستگاه برسانند؛ زیرا در فروش به مشکل بر خواهند خورد.
افزایش کیفیت محتمل است
اما هرچه احتمال کاهش قیمت و افزایش تیراژ در دوران ابتدایی پس از تحریم، بعید به‌نظر می‌رسد، افزایش سطح کیفی خودروهای تولیدی و عرضه محصولات به روز به بازار، محتمل است. یکی از اثرات بسیار منفی تحریم بر خودروسازی کشور، قطع ارتباط خودروسازان داخلی با خارجی‌ها است که از یک سو خروج بزرگان صنعت خودرو جهان از ایران را در پی داشت و از سوی دیگر مانع انتقال دانش فنی و تکنولوژی روز دنیا به «جاده مخصوص» شد.
در واقع تحریم سبب شد خودروسازان ایرانی شرکای خارجی خود را از دست بدهند و همچنین با عقب‌ماندن از قافله جهانی صنعت خودرو، به‌نوعی در لاک خود فرو بروند. تا پیش از تحریم‌ها، خودروسازان بزرگی مانند فولکس واگن، هیوندایی، پژو، رنو و نیسان حضوری کم و بیش در خودروسازی ایران داشتند و نتیجه این «حضور»، تولید و عرضه محصولاتی با کیفیت و مورد رضایت مشتریان بود.
به نقل از دنیای اقتصاد، این در حالی بود که پس از اعمال تحریم‌های بین‌المللی، بزرگان خودروسازی دنیا یک به یک از ایران رفتند و پشت سرشان را نیز نگاه نکردند. این اتفاق، پیامدهای منفی زیادی به‌دنبال داشت، چه آنکه نه تنها کیفیت خودروهای تولید داخل بالا نرفت؛ بلکه با افت نیز روبه‌رو شد.حالا و در شرایطی که زمزمه بازگشت خودروسازان بزرگ دنیا به ایران به گوش می‌رسد، کارشناسان و فعالان صنعت خودرو و همچنین مشتریان، امیدوارند در پس این اتفاق، سطح کیفی خودروهای تولید داخل بالا رفته و محصولاتی به‌روزتر و با کیفیت‌تر روانه بازار شود.
کارشناسان معتقدند با توجه به اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت شروط خاصی را برای خودروسازان خارجی در نظر گرفته (از جمله بالا بودن درصد ساخت داخل در ابتدای تولید و همچنین الزام به صادرات خودرو از ایران)، امیدواری‌ها برای افزایش کیفت خودروهای تولیدی در دوران پس از تحریم، به جا است.به اعتقاد آنها، حضور خودروسازان خارجی در ایران می‌تواند به رشد کیفیت خودروهای تولیدی کمک زیادی کرده و عقب‌ماندگی کیفی جاده مخصوصی‌ها را جبران کند.
 

منبع

خودروکده

برچسب : تحریم ها , کیفیت , قیمت , تولید , کارشناسان , خودروسازی , اثرگذاری






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

1 نظر

کاربر: ارسلان -
1

دلیل اصلی گرانی تورم داخلی وهمچنین بالا رفتن ارز بود .هیچ کدام از دو گزینه فوق تغییر نکرده که انتظار پایین آمدن قیمت داشته باشیم .فقط میتوان انتظار بهبود کیفیت وهمچنین ورود مدلهای به روز را داشت با توجه به وضع اقتصادی وهمچنین تعرفه ها ومالیاتهای جورواجور برای خودرو خارجی فقط در صورت پایین آمدن دلار وکم شدن تعرفه ها میتوان انتظار داشت قیمت وارداتیها پایین بیاید گه چنین امری محال است
01:13  1394/04/25
گزارش
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
شاهین اتومات ۱۴۰۳ : چرا اینقدر منفی هستی برادر. بین شما و اونایی که هنوز تکمیل وجه نکردن بنظر هیچ فرقی نمیکنه .همگی تحویل اسفند هست . برای شما شرکت نیاز به پول داشته چند ماه پیش دعوت نامه فرستاده .....برای اونایی هم که دعوت نامه نیومده چه بیا یک ماه بعد از تکمیل وجه ماشین بیاد
سیدرضا : سلام دوستان طبق اخرین خبری که دارم اصلا اینها ازبعدعیدشاهین تولیدنکردن همه ی ماراسرکارگذاشتن اون نامرد مدیرروابط عمومی سایپا برای فرار ازتوضیحات گفته این هفته شاهین جی فاکتورمیشه ،همه مان رااین سایپای نامردسرکارگذاشته وتمام
منم : پ چرا من ۱۱ فاکتور نشدم
شاهین اسفند : من الان زنگ زدم گفتن تا ۱۱ فاکتور شده
شاهین پلاس ۷ اردیبهشت : ما که اردیبهشت بودیم دقیقا ۴۲۳میلیون و ۷۸۴ هزار تومن واریز کردیم
ز : سلام برین یه مابالتفاوت ۳۸۵۰۰اونم پرداخت کنید اوکی میشه دیگ....منم ۲ مرداد تارا وی یک رنگ تیتانیوم پرداخت کردم طرح مادران ۳۰ روزه
عرفان ۱ اردیبهشت : برا چی برا ما ک دعوتنامه اردیبهشت اومده تحویلمون اسفند بوده تاخیر از سمت اونا بوده ما باید ۴۲۳۷۰۰ میدادیم اسفندیا ۳۸۰ رو چه حساب اینجوری کردن
شاهین اتومات cvt اسفند : سلام زنگ زدم امور مشتریان میگه cvt تا 12 اسفند فاکتور شده کسانی که یکشنبه 12 اسفند دوشنبه 13 اسفند سه شنبه 14 اسفند تکمیل وجه و سخا انجام دادن اعلام حضور کنن. لطفا حقیقت رو بگید خیلی ممنون
حمزه شاهین جی : حسین داداش کدام شهری منم بیام 14اذر هستم استان یزد شما کدام شهر هستی
حمزه شاهین جی : داداش کدام شهری منم بیام
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
207 : 15412
امیر شیراز : سلام 11اسفند 10 صبح تکمیل وجه امروز صبح فاکتور شدم دوستان حضوری زده بودم نتونم برم چی میشه
محمد : سلام حتما انجام بده طبق سخا فاکتور میشه
میلاد : سلام به دوستان من پیش فروش آبان 21 پارسال ثبت نام کردم 18 خرداد تکمیل وجه کردم فعلا از فاکتور خبری نیست
ساینا : فرقی نداره همونه. کی تکمیل وجه کردی ؟
دنا 6دنده31مرداد پیش فروش : آلومینیومی .
مرتضی : حالا دوباره برای کوییک جی ایکس ال تماس گرفتم مثل سری قبل گفت تا 15 اردیبهشت فاکتور شده بهش گفتم دو هفته پیش هم همین را گفتین گفت بهم گفت که اونایی که اردیبهشت تکمیل وجه کردن بیشتر شون 15 ام بوده. خیلی محترامانه خرم کرد😭😭
وحید : برای این که عدد ها به هم نریزه مجبورم جدا جدا بفرستم دنا آپشنال فاکتور امروز چندتای اول سفید مابقی مشکی Sdk37900تاSdk37916
امیر شیراز : ثبت نام سفید بوده الان فاکتور شده سفید شیری میشه اعتراض کرده
207 فوری مادران : دوستان تبدیلی رانا به 207 تا 3 تیر فاکتور شدن . از تیرماهی ها خودمون کسی فاکتور نشده؟؟