همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

تجهیزات معمولی و پیش افتاده‌ای چون سیم ها، فیوزها و اتصالات در تمامی وسایل الکتریکی علی الخصوص خودروها یافت می‌شوند و اگرچه کیفیت و کارایی این ابزارها طی سالیان گذشته به مقدار زیادی بهبود یافته است، اما اتفاقات مشابهی می‌تواند در این وسایل رخ دهد. با افزایش کیفیت، پیچیدگی سیستم سیم‌کشی خودروها نیز به طرز باورنکردنی افزایش پیدا کرده است. در این مقاله با ما باشید تا شما را با این وسایل ساده اما حیاتی آشنا کنیم.

 

سیم ها

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

علاوه بر توزیع نیروی الکتریکی تولید شده در باتری بین قسمت های مختلف خودرو، سیم ها وظیفه انتقال اطلاعات و جابجایی سیگنال های آنالوگ و دیجیتال را نیز بر عهده دارند. این امر بدان معناست که انواع مختلفی از سیم ها در خودروی شما وجود دارند؛ برخی از آنها فقط سیگنال های حاصل از سوئیچ ها و سنسورها را جابجا می‌کنند و برخی دیگر، جریان الکتریسیته زیادی را به سوی موتورهای الکتریکی بزرگ حمل می‌کنند. عبور جریان بالا از سیم می‌تواند سبب گرم شدن بیش از حد و ذوب شدن آن بشود؛ گفتنی است، مقدار جریانی که از هر سیم می‌تواند عبور کند به طول، جنس، سایز و نحوه پیچیده شدن آن بستگی دارد. در ادامه به بررسی چگونگی تاثیر این عوامل بر شدت جریان مجاز سیم ها می‌پردازیم:

طول - سیم ها دارای مقدار مقاومت مشخصی در هر متر می‌باشند و این دو رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند؛ به عبارت دیگر، هرچه طول سیم بیشتر باشد، مقدار مقاومت نیز افزایش می‌یابد. با افزایش میزان مقاومت، انرژی بیشتری نیز به صورت گرما هدر می‌رود و همین گرما، شدت جریان مجاز را کاهش می‌دهد؛ چرا که سیم طوری طراحی می‌شود که گرمای تولید شده سبب ذوب شدن عایق نشود. 

جنس – سیم های مورد استفاده در صنایع خودروسازی عموما از رشته های مسی مرغوب ساخته می‌شوند. هرچه کیفیت رشته ها بیشتر باشد، مقاومت کمتر شده و در نتیجه جریان بیشتری از سیم عبور می‌کند. شایان ذکر است، جنس مس مورد استفاده نیز، بر میزان مقاومت سیم تاثیر بسزایی دارد. 

سایز – سایز سیم رابطه معکوسی با میزان مقاومت آن دارد؛ به عبارت دیگر، هرچه سایز سیم بیشتر باشد، مقاومت کمتری در برابر عبور جریان از خود نشان می‌دهد؛ برای مثال، سیم سایز 16 در مقایسه با سیم سایز 24، دارای مقاومت بیشتری است.

نحوه سیم‌پیچی – نحوه سیم‌پیچی تاثیر بسزایی بر میزان گرمای اتلاف شده دارد. برای مثال، اگر در یک سیم‌پیچ 50 رشته سیم در کنار یکدیگر وجود داشته باشد، در مقایسه با زمانی که تنها یک رشته وجود دارد، شدت جریان کمتری از آنها عبور می‌کند. بدین ترتیب، با پیشرفت تکنولوژی های مورد استفاده در صنایع خودروسازی و افزوده شدن وسایل جدید به خودروها، تعداد سیم ها نیز بیشتر می‌شود و همین امر، انتخاب سیم های درست را با پیچیدگی بسیاری روبرو می‌کند.

 

فیوزها

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

وظیفه اصلی فیوزها محافظت از سیم هایی است که به آن متصل شده‌اند. برای مثال، اگر شدت جریان زیادی به صورت ناگهانی به سمت رادیوی خودرو روانه شود، فیوز با پریدن و قطع کردن جریان از سوختن رادیو جلوگیری می‌کند؛ در حقیقت، فیوز با قطع کردن جریان از سیم های متصل شده به آن محافظت می‌کند. در بسیاری از خودروها دو پنل فیوز وجود دارد: یکی در قسمت موتور که فیوزهای مربوط به فن های رادیاتور، پمپ ترمز ضدقفل و ECU در آن قرار گرفته‌اند، و دیگری داخل داشبورد و نزدیک زانوی راننده قرار گرفته است و فیوزهای مربوط به سوئیچ ها و وسایل داخل کابین را در خود جای داده است. در قسمت قبل متوجه شدیم که میزان گرمای تولید شده در هر سیم به مقاومت و شدت جریان عبوری از آن بستگی دارد. بسیاری از فیوزهای مورد استفاده در خودروهای امروزی از اتصالات دو تیغه و یک محفظه پلاستیکی حاوی سیم رسانا تشکیل شده‌اند. در سیم‌کشی خودرو فیوزهایی نیز وجود دارند که از آنها با عنوان اتصالات ذوب شونده یاد می‌شود. سیم رسانای داخل فیوز از جنس سیم لحیم بوده و به همین دلیل، از نقطه ذوب پایین تری برخوردار است. بدین ترتیب، هنگامی که شدت جریان از حد مجاز بیشتر شود، گرمای تولید شده سبب ذوب شدن سیم رسانا و در نتیجه پریدن فیوز و قطع شدن جریان می‌شود. شایان ذکر است، پیش از شروع به کار مجدد مدار، فیوز قطع شده باید با فیوزی با همان مشخصات جایگزین شود. 

 

چک کردن فیوزها

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

مطمئن ترین و قابل اعتمادترین روش جهت چک کردن فیوزها، خارج کردن فیوز از محل خود و متصل کردن یک جریان سنج به دو تیغه آن می‌باشد. توجه داشته باشید که اگر هنگامی که فیوز در جای خود قرار دازد این کار را انجام دهید، جریان از مسیری غیر از فیوز به جریان سنج وارد می‌شود. در بسیاری از مواقع شما می‌توانید با نگاه کردن به فیوز، متوجه پریدن و سوختن آن بشوید. 

 

اتصالات

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

در خودروهای امروزی اتصالات یکی از مهمترین بخش ها به شمار می‌روند، تا آنجا که بدون وجود اتصالات تولید و تعمیر خودروها به امری غیرممکن تبدیل می‌شود. در هر قسمت قابل تعویض از خودرو که سیم پیچ ها به آن متصل شده‌اند یا از داخل آن عبور کرده‌اند، باید از این اتصالات استفاده شود تا امکان تعویض قطعه فراهم شود. گفتنی است، هر یک از این اتصالات می‌تواند بیش از 100 رشته سیم را داخل خود جای دهد. در گذشته، اتصالات نامطمئن سبب بروز مشکلات الکتریکی بیشماری می‌شدند؛ اتصالات باید علاوه بر ضد آب و ضد زنگ بودن، اتصال الکتریکی خوبی نیز ایجاد کنند. اتصالی که در این تصویر مشاهده می‌کنید، یک اتصال 8 ترمینال است که 8 سیم را به یکدیگر متصل می‌کند. برای برقراری چنین اتصالی، 23 قسمت مختلف باید وارد عمل شوند که از جمله مهمترین قسمت ها می‌توان به پوسته سوکت، پین ها، نگهدارنده پین، و واشرهای آب بندی اشاره کرد. 

همه چیز درباره سیم ها، فیوزها و اتصالات

پوسته سوکت: پوسته سوکت بخشی ظریف و پیچیده است و گیره تعبیه شده در قسمت بیرونی آن، دو نیمه اتصال را به یکدیگر متصل می‌کند. در این قطعه سوراخ هایی برای قرار گرفتن پین ها، خارهای مخصوص قفل کردن پین ها و شیارهایی برای نگهداری واشرهای آب بندی در هنگام ساخت طراحی می‌شود. 

پین ها: این قطعات به گونه ای طراحی می‌شوند که با کمی فشار به یکدیگر متصل شده و جریان الکتریسیته را از یک سوی اتصال به سوی دیگر آن هدایت کنند. یک سر پین ها به قسمت لخت سیم و سر دیگر آن به قسمت عایق متصل است و همین امر بیرون کشیدن سیم از داخل پین را دشوار می‌سازد. 

نگهدارنده پین: این قطعه پلاستیکی که از قسمت جلو داخل اتصال فرو می‌رود، مقابل خارهای پلاستیکی قرار می‌گیرد و از بیرون آمدن پین ها جلوگیری می‌کنند. 

واشرهای آب بندیواشرهای آب بندی، همان طور که از نامشان پیداست، از ورود آب به داخل اتصال جلوگیری می‌کنند.


منبع

HowStuffWorks

برچسب : باتری , ECU , ترمز ضدقفل , سیم , سیم کشی , اتصال الکتریکی , فیوز






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

26 نظر

مسعو
0

چرا فیوز کویل اتصالی داره
18:56  1398/11/12
پاسخ دادن
رضا
15

سلام.يك زماني ١٥ سال ميگذردپيكان داشتم
شيشه بالابرقي وصل كردم.
واون زمان استارت تويوتا كله قندي ودنده
استارت تعغييرميدادم
ميگذاشتم.نيسان.پيكان.
همين الان خيلي ايده دارم براي سيستم خودرو
ولي چه فايده اي دارد
16:48  1395/08/30
پاسخ دادن
مجید
9

بابت مطلب خوبتون ممنون
14:21  1395/02/05
پاسخ دادن
مهران
15

وای چقدر سیم
13:03  1394/02/25
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 29 نظر
X33 Cross cvt 25 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
داود : سلام به همه عزیزان خدا رو شکر ان شاء الله خودروی تو هم زودتر فاکتور بشه.. تارا اتومات مشکس آبنوس امروز 8 اردیبهشت فاکتور شد طرح فرسوده پیش فروش اردیبهشت (31 اردیبهشت) ثبت نام 17 بهمن اسقاط 27 بهمن پرداخت اولیه 2 اسفند دعوت نامه تکمیل وجه 25 فروردین تکمیل وجه 3 اردیبهشت ( چهارشنبه هفته پیش پرداخت کردم و مدارک هم بردم دادم همون موقع ثبت کرد- نمایندگی حسینی قم) ارسال و دریافت مدارک 6 اردیبهشت فاکتور 8 اردبهشت تخصیص پلاک 8 اردیبهشت الآن آماده برای تحویل (جالب بود تقریبان دو ماه شد حتی از فروش فوری ها هم زودتر چون اونارو تیر تحویل میدن ) انگار جلو افتادن توی تارا اتومات.. ان شاءالله هرچی زودتر برای همه
علیرضا x5 شهریور : سلام دوست عزیز واسه بیمه عجله نکن،ما ۲۵ اسفند بیمه شده تازه پلاک کردن با کلی جر وبحث، هنوز هم تحویل ندادن،یعنی خودت حساب کن تا تحویل بدن ۳ ماه از بیمه گذشته
سیامک X5 آبان : ببخشید شماره قرارداد تون رو لطف میکنید؟
احسان دنا پلاس مشکی : موعد تحویل ۳۰اسفند هنوز فاکتور نشده
امیر : دوستان من امروز با نمایندگی تماس گرفتم گفتن تا ۱۵ ام فاکتور شده.
مهدی صدرا : سلام به خوشی شما و همه دوستان سوار شوید . مبارک همگی
T9 ثبت نام ۱۳ آذر : سلام ۱۴آذر ثبت نام تحویل سیستمی ۲۸ اسفند ولی هیچ اتفاقی نیفتاده فقط میگن صبر کن همین هیچی معلوم نیست
علی : من 6 شهریور 370 ریختم و 1 اردیبهشت پیامک تکمیل وجه اومد 423800
شاهین پلاس : شما رو به جونِ عزیزانتون قسم ، خبر دروغ ننویسید .
شهابx5 آبان : مبارک باشه بی زحمت شماره قرارداد رو میگی
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
شیما همدان : سلام بر دنا سوارهای آینده ی نزدیک
شیما همدان : سلام بر دنا سوارهای آینده
دوگانه اسفندی : 75 لیتری تحویل اسفند تبدیل به 100 لیتری زدم .آیا بعد از تبدیل باید پیامک بیاد که به 100 لیتری تبدیل شده؟
میثم : سورن دوگانه تحویل فروردین داریم یا بعد اسفند نوبت اردیبهشت هست ؟؟؟؟؟؟!؟
اطلس دوران جنگ : دوستان خدا شاهده هرکسی یه پست در اینستاگرام و یوتیوب با مدارک و فیش های واریزی و قرارداد بزارید و ف و ح ش و هرچیزی به دهان تان می آید بگوید صد درصد نتیجه میگیریم فقط آبرو ریزی کنید هرکسی خودش یه خبرنگار باشد
علی : tu5?
تالی : سلام.جناب توحید مشخصات فاکتور رو از کجا نگاه کنم؟شماره شاسیو
زاغی- معاونت فروش : 13 اردیبهشت ساعت 10 صبح کیلومتر 9 در خراب شده شرکت سایپا
دنا6 : دوستانی که دنا 6دنده تحویل گرفتن فرمان ماشین بصورت Dکات هست یا خیر؟
آریزو 8 مجید : لطفا هر پیج خودرویی رو که فالو دارین در میان بذارید رسانه ای بشه