در حالیكه بازار خودروهای داخلی همچون ماههای گذشته، روزهای آرامی را پشتسر میگذارد، فعالان بازار ازرونق معاملات وارداتیها خبر میدهند.
به این ترتیب اگرچه قیمت خودروهای داخلی در بازار به ثبات رسیده و فاصله قیمتی بازار و کارخانه به کمترین سطح خود رسیده، با این حال معاملات در بازار خودرو همچنان سرد است. در این زمینه یکی از فعالان بازار عنوان میکند با وجود اینکه خرید در بازار داخلیها رونق ندارد ولی تقاضا در بازار خودروهای خارجی به شکل فعالی وجود دارد، بهطور مثال نمونههای تازه به بازار عرضهشده یک کمپانی کرهای به تعداد بسیار زیادی به فروش میرسد.
براساس اظهارنظرهای فعالان بازار، میتوان به این نتیجه رسید كه تنها داخلیها با تقاضای کمی ازسوی مشتریان روبهرو هستند. بنابراین سناریوی این هفته بازار، تعلل مشتریان در خرید خودروهای داخلی و افزایش معاملات در بازار وارداتیها بود.
به این ترتیب روز گذشته خبر آنلاین نیز در گزارشی در این زمینه تاکید کرده بود که دهکهای درآمدی 8، 9 و 10 گروههایی بودهاند که طی هفتههای جاری با وجود رشد نسبی قیمت وارداتیها، اقدام به خرید از بازار خودرو کردهاند. اما دلیل رکود در معاملات خودروهای داخلی روشن به نظر میرسد. در این زمینه برخی از كارشناسان معتقدند که به دلیل بالا بودن قیمت خودروهای داخلی، تا زمانیكه تغییری در این قیمتها یا روشهای فروش ایجاد نشود، بخشی از مشتریان توان بازگشت به بازار را نخواهند داشت.
اما مدیر فروش و بازاریابی گروه خودروسازی سایپا نیز رکود در بازار داخلیها را تایید و به «دنیایاقتصاد» میگوید خودروسازان روشهای متفاوتی برای فروش در نظر گرفتهاند كه با تكیه بر آنها اقشار مختلف میتوانند خودروی مورد نظر خود را تهیه كنند به همین دلیل است که حجم معاملات در كارخانه بیشتر از بازار شده است.
به عقیده حسن فروزانمهر اگرچه بازار همچنان در ركود به سر میبرد اما در عین حال نشانههایی از بهبود هم به همراه دارد، زیرا به هرحال حجم معاملات در كارخانه با رشد همراه شده است.
فروزانمهر از كمتر شدن انصرافها از تحویل خودرو میگوید و تاكید میكند: انصرافها بیش از 50 درصد كاهش یافتهاند به این ترتیب ما اگر دو شاخص یاد شده (افزایش حجم معاملات در كارخانه و كاهش انصرافها) را ملاك قرار دهیم میتوانیم امید داشته باشیم كه معاملات با بهبود همراه خواهند بود. فروزانمهر دلایل تاثیرگذار بر افزایش حجم معاملات و كاهش انصرافها را متوقف شدن اظهارات برخی نمایندگان در رابطه با كاهش قیمتها میداند و میگوید: از سویی عرضه و تقاضا نیز در حال رسیدن به یك نقطه تعادل است زیرا تولید براساس تقاضا در حال انجام است نه كمتر و نه بیشتر. به عقیده این مدیر فروش تنوع مدلهای فروش خودروسازان نیز بر رشد معاملات در كارخانه تاثیر داشته است.
اما با توجه به ركود خرید و فروش، در هفته جاری بازار با اتفاقات جدیدی نیز همراه بوده است. بازگشت سوزوكی گراند ویتارا پس از مدتها به بازار و معامله آن در هفته جاری و همچنین آغاز شمارهگذاری وانت باردو از اتفاقاتی هستند كه فعالان بازار در كنار راكد بودن معاملات به آنها اشاره میكنند. آنطور كه فعالان بازار میگویند سوزوكی كلاس 5 دنده اتومات كه این روزها بهطور متوسط 5 دستگاه تولید دارد، با قیمت 135 میلیون تومان در بازار معامله شده است. وانت پیكان هم كه شمارهگذاری آن برای مدتی از سوی پلیس متوقف بود با 300 هزار تومان رشد قیمت به 13 میلیون و 200 هزار تومان رسیده است تا همزمان با آغاز شمارهگذاری آن، با قیمتی بالاتر به دست مشتریان برسد. این خودرو تا ابتدای سال 94 مجوز تولید دارد و فعالان بازار پیشبینی میكنند همین اتفاق دلیلی بر افزایش تقاضای این خودرو در بازار باشد.
تندر گران شد
اما به بازار برویم و ببینیم اوضاع قیمتها در هفته جاری به چه شکل بوده است. آنطور که فعالان بازار میگویند، این هفته در میان خودروهای داخلی، فقط تندر-90 با افزایش قیمت مواجه شد و سایر خودروها تغییر خاصی را به خود ندیدند.
در حال حاضر تندر-90 مدل E2 که یک میلیون تومان افزایش قیمت را تجربه کرده است، 43 میلیون تومان خرید و فروش میشود. همچنین پارس تندر نیز که به نوعی فیسلیفت تندر-90 به شمار میرود، هماکنون 44 میلیون تومان به فروش میرسد و این به معنای جهش یک میلیون تومانی قیمت پارس تندر است.
از سوی دیگر خبر میرسد تندر-90 مدل اتومات (محصولی که توسط ایران خودرو به تولید میرسد)، در حال حاضر 53 میلیون و 500 هزار تومان به فروش میرود و این به معنای افزایش قیمت یک میلیون تومانی تندر اتومات است. گفته میشود در حال حاضر تندر-90 اوضاع تولید مناسبی ندارد و تیراژ روزانهاش در هر یک از دو خودروسازی بزرگ کشور، به حدود 30 دستگاه رسیده است.
تندر اما هموطنی به نام مگان نیز دارد که ماههاست تولید آن در پارس خودرو متوقف شده و در حال حاضر اگر در بازار یافت شود، 104 میلیون تومان قیمت خواهد داشت.
ظاهرا رنوییها تمایل دارند که مگان دوباره در ایران به تولید برسد و باید دید آنها میتوانند پارس خودروییها را به ازسرگیری تولید این خودرو مجاب کنند.
اما فعالان بازار در مورد تیبا نیز میگویند که مدل صندوقدار این خودرو با تغییر قیمت خاصی روبهرو نبوده و در حال حاضر 24 میلیون و 200 هزار تومان بهفروش میرسد. تیبا که در هفت ماه امسال، با رشد تولیدی بیش از 150 درصد مواجه شده، در دو مدل هاچ بک و صندوقدار به تولید میرسد و مدل هاچ بک آن گرانتر از نوع صندوقدارش است.
اما از بازار پژو 206 تیپ 5 هم خبر میرسد که این محصول با توجه به تثبیت قیمتاش طی این هفته، هماکنون 37 میلیون و 700 هزار تومان به فروش میرسد. مدل صندوقدار پژو 206 نیز که همان V8 باشد، قیمتی برابر با 38 میلیون تومان دارد و این نشان میدهد V8 هم دستخوش تغییر قیمت نشده است.
ایران خودروییها قرار است پژو 206 تیپ 2 را دوباره به بازار عرضه کنند و این در شرایطی است که قیمت آن کمتر از تیپ 5 و V8 خواهد بود. اما در بین دیگر مدلهای پژو، هماکنون پژو ۴۰۵ با قیمتی برابر با 31 میلیون و 500 هزار تومان به فروش میرسد که البته این قیمت به مدل SLX آن مربوط میشود.405 در مدل GLX خود نیز قیمتی برابر با 28 میلیون تومان دارد. همچنین پژو پارس نیز که تغییر قیمت خاصی نداشته، هماکنون با قیمتی معادل 37 میلیون و 800 هزار تومان در مدل داشبورد جدید و دو ایربگه خود خرید و فروش میشود.
این خودرو مدلی تک ایربگه و فاقد داشبورد جدید نیز دارد که 34 میلیون و 700 هزار تومان به فروش میرسد. از سوی دیگر سمند مدل LX نیز در حال حاضر 28 میلیون تومان خرید و فروش میشود و مدل سورن آن نیز قیمتی برابر با 35 میلیون تومان دارد. رانا هم که روزهای با ثباتی را در بازار سپری میکند، قیمت آن هماکنون 32 میلیون تومان است.
در بین پرایدها نیز مدل 131 قیمتی برابر با 19 میلیون و 850 هزار تومان دارد و مدل 132 هم 21 میلیون تومان به فروش میرسد. ازسوی دیگر پراید 111 یا همان مروارید نیز در حال حاضر قیمتی حدود 20 میلیون و 500 هزار تومان دارد. با توجه به آمار تولید منتشر شده، پراید در هفت ماه امسال نیز توانسته همچنان لقب پرتیراژترین خودرو تولید داخل را برای خود حفظ کند.
جهش 15 میلیونی لکسوس
آن طور که فعالان بازار میگویند، خودروهای وارداتی هم روزهای نسبتا با ثباتی را تجربه میکنند، هرچند در مواردی محدود، افزایش قیمتهایی نیز در بازار وارداتیها طی هفته جاری، رخ داده است. بهعنوان مثال، تویوتا لکسوس مدل RX، طی این هفته جهشی 15 میلیونی را تجربه کرده و در حال حاضر 520 میلیون تومان قیمت دارد. همچنین بنز مدل E200 هم که پنج میلیون تومان گران شده، در حال حاضر خودرویی 400میلیون تومانی بهشمار میرود.
در بین دیگر خودروهای وارداتی نیز سوناتای مدل 2015 قیمتی برابر با 165 میلیون تومان دارد و کرولا نیز با قیمت 138 میلیون تومان به فروش میرسد. در بین دیگر خودروهای وارداتی نیز مدل تویوتا اوریون 217 میلیون تومان به فروش میرود و اپتیما هم 135 میلیون تومان قیمت دارد.
همچنین هیوندایی مدل I40 با قیمتی برابر با 162 میلیون تومان به فروش میرسد و مدل IX35 هم 141 میلیون تومان خرید و فروش میشود. هیوندایی مدلی به نام النترا نیز در بازار ایران دارد که برای خرید آن باید 112 میلیون تومان هزینه کرد.