در سال های اخیر تقریباً با معرفی هر خودروی جدید، مشخصه توزیع دینامیک نیروی ترمزهای عقب جزء مهم ترین ویژگی سیستم ترمز خودرو بوده است. آیا می دانید این سیستم چیست و چه برتری هایی نسبت به سیستم ترمز هیدرولیکی عادی دارد؟ قبل از بررسی این موضوع باید ببینیم که خودرو در حین ترمز عادی طی چه مکانیسمی متوقف می شود. هنگامی که پدال ترمز فشار داده می شود، پیستون های اصلی، روغن ترمز را با فشار، وارد سیلندر چرخ ها می کنند و ترمز انجام می شود. با وجود ترمزهای دیسکی در جلو و ترمزهای کاسه ای در عقب، برای متوقف کردن نرم و یکنواخت ماشین در یک خط مستقیم، باید فشار ترمز روی چرخ های جلو و عقب متفاوت باشد. لازم به ذکر است که این اختلاف فشار هیدرولیکی توسط یک سوپاپ در سیستم ترمز خودرو ایجاد می شود.
در واقع، خودروهای مجهز به ترمزهای دیسکی برای توزیع نیروی ترمزهای عقب در هر چهار چرخ، به این سوپاپ ها نیاز دارند. در تمام انواع سیستم های ترمز، نیروی اعمال شده به هر چرخ، بسته به میزان کاهش سرعت، انتقال وزن خودرو، طراحی سیستم تعلیق، و بار روی خودرو متفاوت است. در ماشین های دیفرانسیل عقب، بخشی از سیلندر اصلی ترمز در جلو و بخش دیگر آن ترمز در عقب را پشتیبانی می کند. خودروهای دیفرانسیل جلو به طور معمول از اتصال ترکیب جلو/عقب سیلندرهای اصلی استفاده می کند. به عبارتی، چرخ سمت چپ در جلو و چرخ سمت راست در عقب از یک بخش تغذیه می شوند و چرخ سمت راست در جلو و چرخ سمت چپ در عقب از قسمت دیگر تغذیه می شوند. اگر مدار هیدرولیک درست عمل نکند، نیروی ترمز متعادل نخواهد بود. ترمزهای عقب در ماشین های دیفرانسیل جلو فقط ممکن است تا 10% از کل نیروی ترمز را دریافت کنند. بنابراین، این ترکیب، در صورت وجود نشتی در سیستم ترمز، عملکرد حداقل یکی از ترمزهای جلو را می تواند تضمین کند. اگرچه سوپاپ تنظیم فشار در این سیستم ممکن است در سیلندرهای اصلی خودرو نصب شوند، اما دیده شده است که اغلب در ترمز عقب ماشین نیز نصب می شوند.
1Carدر داخل سوپاپ تنظیم نیروی ترمز، یک سوپاپ و یک فنر وجود دارد. با اندکی فشار، سوپاپ باز می شود و اجازه می دهد که جریان روغن ترمز به راحتی از طریق دریچه عبور نماید. با فشار دادن پدال ترمز، فشار در ترمز افزایش می یابد و با بسته شدن سوپاپ، حرکت روغن ترمز به طرف چرخ های عقب محدود می شود. در این حالت، وزن خودرو در حین ترمز کردن به جلو منتقل شده و اصطکاک چرخ های عقب با زمین کم می شود و چرخ های عقب خودرو قفل نمی شوند. در اتومبیل های مسافربری، با توجه به مشخص بودن طراحی و وزن خودرو، میزان سختی فنر در سوپاپ توسط کارخانه تنظیم می شود. اما در کامیون ها و وانت ها از آن جا که میزان بار و وزن خودرو متغیر است، نمی توان یک سختی خاص برای فنر تعیین نمود. در برخی از این وسایل نقلیه سنگین، با استفاده از حس گر وزن یا ارتفاع، میزان سختی فنر، ضعیف یا قوی می شود. بدین صورت که سوپاپ تنظیم نیرو، یک بازوی متحرک دارد که به اکسل عقب متصل است و با تغییر ارتفاع و وزن خودرو، میزان سختی فنر در سوپاپ را تغییر می دهد.
در حال حاضر، خودروسازان به سیستم توزیع دینامیک نیروی ترمزهای عقب روی آورده اند. این سیستم الکترونیکی در واقع با سیستم ترمز ضد قفل خودرو یکپارچه است. این سیستم با کنترل الکترونیکی نیروی ترمزهای عقب، آن ها را به حد نیاز کاهش می دهد تا اتومبیل در راستای یک خط مستقیم و به طور کاملاً پایدار متوقف شود. هنگامی که پدال ترمز فشار داده می شود، تمام فشار هیدرولیکی به چرخ های عقب منتقل می شود. سپس از طریق یک سیستم کامپیوتری میزان کاهش سرعت هر چرخ سنجیده می شود و قبل از قفل شدن چرخ های عقب، شدت فشار ترمز به حد نیاز کاهش می یابد. در واقع، این سیستم بسیار شبیه به سیستم ترمز ضد قفل است، با این تفاوت که عملکرد آن قبل از قفل شدن چرخ ها، انجام می شود. کلمه دینامیک در این سیستم، به معنای متغیر بودن شدت فشار هیدرولیک در حین ترمز است. این سیستم صرف نظر از میزان بار، کشش، و سرعت ترمز، از قفل شدن چرخ های عقب جلوگیری می کند که یک ویژگی مضاعف در ترمزهای ضد قفل محسوب می شود. در فیلم زیر (دانلود) که توسط مجموعه 1Car به فارسی زیرنویس شده است، چگونگی عملکرد توزیع دینامیک نیروی ترمزهای عقب به تصویر کشیده شده است.
/uploads/proportioning valve types F.flv
این روش بسیار شبیه به توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD می باشد، شما فرق آنها را در چه می بینید؟ درخاتمه امیدواریم 1Car توانسته باشد تا حد امکان "توزیع دینامیک نیروی ترمزهای عقب" را شرح بدهد. در هر حال، طبق روال همیشه، این نظرات و پیشنهادات شماست که به بهبود هرچه بیش تر محتوای سایت کمک می کند. با ما همراه باشید.