عطش دولت، خریداران خودرو مونتاژی را غافلگیر کرد

عطش دولت، خریداران خودرو مونتاژی را غافلگیر کرد

 

صنعت خودرو به دلیل حجم بالای گردش مالی، یکی از منابع اصلی درآمد دولت است. این وابستگی موجب شده که هر ساله بندهای جدیدی برای افزایش هزینه‌ها در بودجه گنجانده شود و مصرف کنندگان را غافلگیر کند.

 

هر ساله با آغاز سال جدید، موجی از تغییرات قیمتی در بازار خودرو به وقوع می‌پیوندد که معمولا طی دو ماه ابتدایی سال اغلب مشتریان و فعالان بازار را شوکه می کند. در سال ۱۴۰۴ نیز این روند تکرار شده و طی هفته های اخیر، شاهد اعلام قیمت جدید خودروسازان بخش خصوصی هستیم؛ بهانه‌های جدیدی برای افزایش قیمت خودروها که همه آن ها مربوط به عطش بالای دولت برای افزایش درآمد از محل خودرو است.

اما سوالی که این روزها به دغدغه بسیاری از مصرف‌کنندگان تبدیل شده این است که که چرا قیمت خودروهای مونتاژی هر سال افزایش می‌یابد؟

رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، در گفت‌وگویی علت افزایش های اخیر خودروسازان را قیمت ناشی از رشد نرخ ارز محاسباتی گمرک از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به حدود ۷۰ هزار تومان اعلام کرده که به گفته وی بر مبنای قانون بودجه ۱۴۰۴ صورت گرفته است. به طوری که بررسی ها نشان می دهد با آغاز اجرای قانون بودجه ۱۴۰۴ و افزایش نرخ ارز محاسباتی گمرک، قیمت نهایی خودروهای مونتاژی با رشد ۱۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومانی مواجه شده است .

اتفاقی که این روزها و در نتیجه تغییر مبنای محاسبه ارز گمرکی از نیمایی به ارز مبادله‌ای و تخصیص ارز به‌مونتاژ کاران با بهای مرکز مبادله‌ای افزایش رسمی نرخ محصولات مونتاژکاران را رقم زده و خریداران را شگفت زده کرده است؛ افزایش قیمتی که به گفته کارشناسان به مجموعه‌ای از عوامل مرتبط با سیاست‌های درآمدزایی دولت بازگشته و تمامی آنها از بندهای قانونی و عوارض دولتی نشئت می‌گیرند که باعث شده بسیاری از مونتاژکاران با عنوان مبالغ اضافی از خریداران طلب کنند.

عوامل موثر بر افزایش قیمت مونتاژی ها

در واقع تغییر اساسی در نرخ ارز محاسباتی مونتاژکاران، تأثیر مستقیمی بر مبلغ دیون دولتی محصولات آنها گذاشته است،  دیون دولتی که شامل مالیات‌ها، عوارض شماره‌گذاری، بیمه شخص ثالث، مالیات نقل و انتقال و سایر هزینه‌های قانونی است و به‌عهده خریداران خودرو قرار دارد و به خودروسازان تعلق نمی‌گیرد، با این وجود افزایش ناگهانی این مبالغ، باری سنگین بر دوش مشتریان گذاشته و آنها را با مشکلات و سردرگمی‌های جدی مواجه کرده است.

یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت خودروهای مونتاژی، تغییر در عوارض گمرکی و حقوق ورودی خودروهای مونتاژی و وارداتی است به طوری که مبنای محاسبه ارزی این عوارض به دلیل نوسانات نرخ ارز و سیاست‌های جدید ارزی دولت، دستخوش تغییرو افزایش حدود ۲.۵ برابری شده و هزینه‌های بیشتری را به خودروسازان تحمیل کرده است.

 

کارشناسان افزایش قیمت خودروهای مونتاژی را ناشی از دو عامل اثرگذار می دانند یک عامل دیون دولتی است که هزینه‌ها و قوانین اعمال‌شده از سوی دولت را شامل می‌شود و عامل دوم نیز قوانینی است که هر ساله از سوی دولت وضع می‌شوند.

بنابراین افزایش عوارض و تعرفه های گمرکی تنها  هزینه های اعمال شده از سوی دولت نیست و افزایش هزینه‌های مربوط به بیمه شخص ثالث و فرآیند شماره‌گذاری خودروها در سال ۱۴۰۴ نیز از دیگر هزینه‌ها و دیون دولتی است که هر ساله  به طور مستقیم به مصرف‌کننده نهایی منتقل می‌شوند.

البته بررسی ها دقیق تر عوامل موثر بر افزایش قیمت خودروهای مونتاژی و تغییر بزرگی که  باعث جهش قیمت خودروهای مونتاژی شده نشان می دهد که تعرفه گمرکی واردات قطعات منفصله خودروهای سواری به کشور افزایش یافت این تغییر که بر اساس مصوبه دی ماه ۱۴۰۲ هیات وزیران صورت گرفته باعث شده که تا تعرفه واردات قطعات منفصله خودروهای مونتاژی با داخلی‌سازی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد از ۱۵ درصد به ۵۱ درصد افزایش یابد به عبارتی تولیدکنندگان اکنون ۳۵ درصد هزینه بیشتری بابت ترخیص قطعات از گمرک می‌پردازند.

همچنین بر اساس این یک بند قانونی( بند ج ماده ۶۹ قانون بودجه )، خودروسازان موظف‌اند یک درصد از قیمت نهایی خودرو را به‌عنوان هزینه تامین آمبولانس پرداخت کنند. این بند جدید، هزینه‌ای اضافی را به قیمت تمام‌شده خودروها اضافه کرده و به‌طور مستقیم بر قیمت فروش تأثیر گذاشته است. برای مثال، این بند قانونی در خودروهای حدود ۱.۵ میلیارد تومان افزایش قیمت حدود ۱۵ میلیون تومانی را رقم می زند.

افزایش هزینه های دولتی مونتاژکاران و اعتراض مشتریان

اما یکی از نکات جالب و تأمل‌برانگیز این روزهای بازار خودرو، واکنش مصرف‌کنندگان به افزایش قیمت‌هاست در واقع با وجود اینکه تمامی بندهای قانونی و عوارض جدید از سال گذشته اطلاع‌رسانی شده بودند، مشتریان تا زمانی که پیامک افزایش قیمت یا اعلام رسمی خودروسازان را دریافت نکردند، این موضوع را جدی نگرفتند.

البته موضوعی که این روزها موجب ارائه گزارش‌ها و شکایات متعددی از سوی مشتریان شده است تنها پرداخت دیون دولتی نیست بلکه مساله مربوط به خریداران با قیمت قطعی و افرادی است سال گذشته وجه کامل قرارداد را پرداخت کرده‌اند و حالا با مطالبه مبالغ اضافی تحت عنوان دیون دولتی این مساله باعث اعتراضات گسترده‌ای از سوی آنها شده است ؛ اعتراضاتی که اگر چه بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی شده اما به گفته کارشناسان نشان‌دهنده عمق نارضایتی از سیاست‌هایی است که هزینه‌های دولتی را به مردم منتقل می‌کنند.

وظیفه خریداران در برابر تغییر در میزان دیون دولتی چیست ؟

 

اما حسین فرهیدزاده، رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در واکنش به اعتراضات مشتریان اعلام کرده مطابق قانون، دیون دولتی بر عهده خریدار است، حتی اگر خودرو با قیمت قطعی خریداری شده باشد ، تاکید کرده البته خودروهای تحویلی سال ۱۴۰۳، حتی اگر با تاخیر در ۱۴۰۴تحویل شوند، مشمول افزایش دیون دولتی نمی‌شوند.

این تصمیم، که به گفته وی با نظارت ستاد تنظیم بازار اجرا می‌شود، برای کاهش فشار بر خریدارانی بود که ماه‌ها در انتظار تحویل خودرو مانده‌اند. با این حال، خودروهای با موعد تحویل ۱۴۰۴ مشمول این افزایش قیمت هستند و بر اساس بندی از قرارداد خودروساز ، در صورت تغییر در میزان دیون دولتی، خریدار موظف به پرداخت مازاد آن است و حتی اگر قرارداد به‌صورت فروش قطعی تنظیم شده باشد، افزایش دیون قابل مطالبه خواهد بود.

در هر حال افزایش دیون دولتی اگر چه به گرانی خودروها و فشار و بار مالی بر خریداران افزوده است اما متاسفانه بخشی غیرقابل اجتناب از فرایند خرید خودرو برای مصرف کنندگان است و نباید تصور شود که خودروسازان می توانند بدون مجوز قیمت خودروهای مونتاژی را افزایش می‌دهند با این وجود کارشناسان اصلاح برخی سیاست ها و همچنین نحوه مدیریت رفتار شرکت‌های خودروساز و حمایت‌های نظارتی و شفاف‌سازی بیشتر از سوی مسئولان را گامی مهم در کاهش تنش‌های موجود در بازار خودرو و حفظ حقوق مصرف‌کنندگان عنوان می کنند.

منبع

ایران جیب به نقل از پرشین خودرو

 

برچسب : خودرو , وان کار , افزایش قیمت خودروهای مونتاژی , دیون دولتی خودروهای مونتاژی , تأثیر نرخ ارز بر قیمت خودرو , قانون بودجه ۱۴۰۴ و صنعت خودرو , اعتراض مشتریان به افزایش قیمت , تعرفه گمرکی قطعات خودرو , سیاست‌های درآمدزایی دولت از خودرو , تحلیل بازار خودرو ایران






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات

0 نظر

1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
اطلاعات خودرو
پارسا. 69 نظر
X33 Cross cvt 19 نظر
آخرین نظرات اخبار و مقالات
سینا : واقعا توقع بالای 140 در گردنه از شاهین پلاس بنظرم منطقی نیست.
اکبر 2 : اینا ایرانی نیستن ایرانی این کارا رو نمیکنه اینا هر کی بودن و هستن فقط برای ویرانی اومدن
جمشید حسنی : من برای ثبت نام 100 میلیون قرض کردیم وکلی وقت گذاشتیم ؤدر بانک یک ماه بلوکه شد وسایپا به جای عمل کردن به تعهدخود خودروهای دیگری پیشنهاد میداد ،،،،ای کاش تمرکز خودشو به تولید و تحویل شاهینG میکرد نه دنبال اطلس ،، کوءیک ،،،سیانا،،، باشه وپیشنهاد بده ،،فعلآ هم گوش خودشو پنبه گذاشته،،،،،،،فقط شا هین جی،،،
مقدم : آقا حامد نقل و انتقال نخوایم چقدر از مبلغ 8.700 کم میشه ؟
شاهین پلاس : سلام دوستان میخواستم تجربه خودمو از سفر با شاهین پلاس بهتون بگم تو سرعتای بالا و تو گردنه این موتور کشش نداره یعنی از 140 به بالا مخصوصا سربالایی حس میکردم هرچی پامو فشار میدم رو گاز ماشین راه نمیره من شاهین دنده موتور قدیم هم داشتم تو سرعتای بالا اون بهتر جواب میداد کشش بهتری داشت هرچند صدای موتور بیشتر بود شاهین پلاس تا 130 تا خوب میره موتور نرم کار میکنه ولی سرعتای بالا جوابگو نیست
رسول : تارا دستی سفید فروش فوق العاده تحویل ۱۰ خرداد امروز ۲ خرداد آماده برای صدور فاکتور به روز رسانی شد
شهابx5 آبان : دوستان ایکس 5 آبان غیر از من کسی مونده شاسی بشه؟ اگه مونده اعلام کنن تا هماهنگ کنیم بریم تهران ببینیم جریان چیه
سینا : خب مگه ما طلب تأخیر نداریم چرا از سود تأخیر استفاده نمی کنن برای مابه التفاوت. چرا دوباره از خودمان می گیرن؟!!!!!!!!
حامد : دوروز برگشت به عقب ۸۷۰۰ بابت بیمه و مالیات و نقل انتقال ریختم فرداش فاکتور شد
زمستان ۰۳ : فقط فروش فوری ها ماشین نگرفتن یا پیش فروش ها هم همینطورن ؟ اونا دارن ماشین میگیرن خبری ازشون نیست :)
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
حمید تحویل مرداد : من نمی دونن بعضی ها چی بهشون می رسد هی مزه می ریزند می گن متور واشر می دن .متور 1800می دن .اصلا متور گازی بدن به شما که مربوط نیست آقای خوشمزه .ما ضرر می کنیم شما که نمی کنی .
29بهمن : همین روند ادامه بده 29بهمن فردا یا پس فردا باید فاکتور بشه
اف ایکس1403 : فرهادپس چرا منی که اذرماه ثبت نام کردم و اسفندماه فاکتورشدم وپلاک شدم،فقط مونده گزینه تحویل تیک بخوره،الان40روزازتاریخ تحویل سیستمی هم گذشته،سندوکارتشم بدستم رسیده 2ماهه،سومین قسطشم این ماه بایدپرداخت کنم،اما ماشینم وتحویل نمیدن،این کجاش ایرادازماست که میگی بعضی ازمشتریان مشکل مدارکی ازخودشونه که کارشون انجام نمیشه؟من که همه کاراماشینم شده وفقط مونده تحویلش،پس چرا حرف مفت میزنی میگی مشکل ازنمایندگی نیس؟
صادق 207خرداد : شانس ما که شد خورد به اعتصاب کامیونداران
منتظر : سلام...من دیروز تحویل خودرو تیک خورد اما صدور اسناد همچنان ضربدر خالی مونده و تیک نخورده .. احتمالا شنبه برسه شیراز
حمید تحویل مرداد : تاخیر فکر کنم ماهی 18ملیون
احسان : سخا رایگانه پول چی من پست کردم برا نمایندگی نیم ساعت بعد تو سیستم ثبت شد تو خود مراحل سایپا مینویسه عدم نقص پرونده اگه سخا داده باشی. اگه نداده باشی مینویسه در انتظار فلان (نمیدونم سخا یا همچین چیزی)
فوق العاده بهمن 6بهمن : احتمالا از 15 خرداد شروع میشه
حاجی : سلام کسی اطلاع داره فروش فوق العاده بهمن از کی شرو میشه فاکتورشدنش؟؟؟
فلز : علی از فردا عقبت شروع میشه