بر اساس گزارش بانک مرکزی، تامین ارز برای صنایع حملونقل و خودرو از ابتدای سال تا دوم مهرماه چهارمیلیارد و ۳۲۰میلیون دلار بوده است. از این رقم، دومیلیارد و ۵۶۳میلیون دلار، ارز نیمایی بوده و یکمیلیارد و ۷۵۷میلیون دلار نیز از محل واردات در مقابل صادرات تامین شده است. اخیرا رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد یکمیلیارد دلار برای واردات خودرو در سال جاری تخصیص داده شده است.
با توجه به اینکه ثبت سفارش خودرو در سال جاری متوقف بوده (تمام خودروهای واردشده به کشور در نیمه نخست امسال به ثبت سفارش پارسال مربوط میشوند)، فرض بر این است که یک میلیارد دلار وعدهدادهشده، صرف واردات خودرو در شش ماه باقیمانده از سال خواهد شد؛ هرچند فعالان عرصه واردات با دیده تردید به وعده یکمیلیارددلاری بانک مرکزی می نگرند.
بههرحال با این پیشفرض، امکان واردات حدود ۵۰هزار دستگاه خودرو به کشور در نیمه دوم سال وجود دارد. اگر این پیشبینی محقق شود، کل خودروهای واردشده به کشور در انتهای سال، به حدود ۷۳هزار دستگاه خواهد رسید. با توجه به واردات بالغ بر ۱۱هزار دستگاهی سال گذشته نیز آمار واردات کل خودرو طی دو سال گذشته (پس از لغو ممنوعیت پنجساله) به حدود ۸۴هزار دستگاه میرسد. این در حالی است که فعالان عرصه واردات معتقدند نهایتا نصف یکمیلیارد دلار وعدهدادهشده محقق میشود؛ بنابراین در نیمه دوم سال نهایتا چیزی حدود ۲۵هزار دستگاه خودرو وارد کشور خواهد شد. با این فرضیه، تعداد کل خودروهایی که در سال جاری وارد کشور خواهند شد، به ۵۰هزار دستگاه هم نخواهد رسید.
اما با توجه به آمار واردات ششماهه خودرو، میتوان تعداد متوسط خودروهای واردشده به کشور را به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه محاسبه کرد.
بر این اساس، طی شش ماه ابتدایی امسال به طور میانگین ماهی سههزار و ۷۱۰دستگاه خودرو وارد کشور شده است. با ملاک قرار دادن هفته، بازار خودروی کشور شاهد واردات هفتگی ۸۴۰دستگاهی (به طور میانگین) طی نیمه ابتدایی امسال بوده است. همچنین به طور میانگین روزی ۱۲۰دستگاه خودرو در بازه زمانی تحت بررسی وارد کشور شده است.
از طرفی، با توجه به آمار ۲۲هزار و ۲۶۴دستگاهی واردات از یک سو و ارزش ۴۳۸میلیون و ۵۶۵هزار دلاری این تعداد واردات، به طور میانگین قیمت هر خودروی واردشده به کشور در نیمه نخست امسال ۱۹هزار و ۷۰۰دلار بوده است.