درحالی صنعت تایر موفق به افزایش 15 درصدی قیمت نشد که مواد اولیه به دلیل نوسانات ارزی با رشد قیمتی همراه هستند و این موضوع می تواند تولید را دستخوش تغییر کند.
تولید کنندگان تایر با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه خواستار افزایش قیمت 15 درصدی تایر بودند. سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده خواستار مدارک مرتبط با این درخواست شد اما در نهایت افزایش قیمت تایر منتفی شد.
این در حالی بود که انجمن تایر این افزایش قیمت را حتمی اعلام کرده بود و در چند روز گذشته بازار در واکنش به این درخواست شاهد افزایش قیمت بود.
اما در حال حاضر افزایش قیمت مواد اولیه به ویژه موائ اولیه وارداتی با توجه به نوسانات ارزی می تواند واحدهای تولیدی را با مشکل همراه کند. درنتیجه وزارت صنعت، معدن و تجارت می تواند با برنامه های حمایتی تولید کنندگان را در بحث تامین مواد اولیه کمک کند، زیرا گران شدن مواد اولیه می تواند فعالیت واحدهای تولیدی در هر حوزه از اقتصاد را کاهش دهد.
این در حالی است تحقق افزاش تولید در صنعت خودروی کشور که از برنامه های مهم وزارت صنعت، معدن و تجارت در این صنعت است به رونق تولید در بخش های وابسته خودرو از جمله تولید قطعات، تایر و ... کمک خواهد کرد.
جواد مرزبان راد عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت و کارشناس صنعت خودرو با اشاره به منتفی شدن افزایش قیمت تایر و تاثیر آن بر فعالیت واحدهای تولیدی به «خودروکار» گفت: به طور معمول زمانی که قیمت های مواد اولیه با افزایش همراه می شود قیمت تمام شده در شرکت ها نیز افزایش پیدا می کند.
وی اظهار کرد: اما نکته مهم آن است که دولت می تواند کمک های غیر مستقیم به واحدهای تولیدی داشته باشد تا افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت محصول نهایی که به دست مصرف کننده می رسد، افزایش پیدا نکند. در واقع این تمهیدات می تواند در تامین نقدینگی موثر باشد.
به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت، درواقع دولت می تواند در مقابل افزایش قیمت مواد اولیه با اقداماتی مسیر تولید را هموار کرده تا تولید کننده با مشکل کمتری همراه شده و در نهایت محصول نهایی با قیمت بیشتر به دست مصرف کننده نرسد.
وی در ادامه افزود: کاهش بهره بانکی یا تامین مواد اولیه به شکل تهاتری می تواند راهکارهای اجرایی از سوی دولت باشد. درواقع کمک های ثانویه دولت باعث می شود با افزایش قیمت مواد اولیه، قیمت تمام شده چندان تغییر نکند.
مرزبان راد اضافه کرد: تامین ارز نیمایی برای واردات مواد اولیه نیز از دیگر کمک هایی است که دولت می تواند به تولیدکنندگان داشته باشد. در غیر این صورت نمی توان انتظار داشت با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، دستمزدها و نرخ ارز تولیدکننده با قیمت قبلی تولید را ادامه دهد. باید یک بسته حمایتی به صورت یک فرمول ایجاد شود تا هر زمان که شرایط ارز یا قیمت مواد اولیه تغییر می کند با استفاده از این فرمول به تولیدکنندگان تسهیلات ارائه شود.
هرچند سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده افزایش نرخ تایر را منتفی کرده است اما فعالان این بخش معتقدند قیمت مواد اولیه از سال گذشته که آخرین افزایش قیمت صورت گرفته با رشد بسیاری همراه شده که شرایط برای تولیدکنندگان را سخت کرده است. حال انتظار بر آن است تا وزارت صنعت، معدن و تجارت با ارائه راهکار و فرمول کارشناسی از تولیدکنندگان مرتبط با صنعت خودرو دفاع کند.