پیش بینی تسهیلات 11 هزار میلیارد تومانی صنعت خودرو و قطعه در زمستان سال گذشته در حالی به تصویب رسید و فاز نخست آن که پرداخت 4 هزار میلیارد تومان تسهیلات بود، اجرایی شد که روند پرداخت باقی مانده این تسهیلات همچنان در ابهام است.
فعالان صنعت قطعه خواستار روندی بدون دردسر برای دریافت این تسهیلات هستند اما سیستم بانک ها به این راحتی چنین امری را نمی پذیرند به اعتقاد آن ها بازپرداخت این تسهیلات نه به قیمت زمان دریافت بلکه باید به قیمت ارز زمان پرداخت انجام شود. این روند در حالیست که هرگونه تاخیر در مشخص شدن چگونگی پرداخت این تسهیلات صنعت خودرو و قطعه را به نابودی خواهد کشاند.
سعید صبوری، عضو انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی با تاکید بر این که در حال حاضر شرایط بازپرداخت تسهیلات پیش بینی شده برای قطعه سازان هنوز مشخص نیست، گفت: علاج واقعه را باید قبل از وقوع کرد اما هنوز دستورالعملی در این باره به تنطیم نرسیده و ادامه روند فعلی بدون شک منجر به تعطیلی خطوط تولید صنعت خودرو خواهد شد.
وی با تاکید بر این ما در صنعت خودرو همچنان وابسته هستیم و خودکفایی هنوز به طور کامل در این صنعت محقق نشده است، افزود: بانک مرکزی، وزارذت صنعت، قطعه ساز و خودروساز نظرات متفاوتی دارند و هنوز به هیچ جمع بندی در این باره نرسیده اند و کشتن زمان باعث تولید بیشتر خودروهای ناقص در کف کارخانه می شود.
عضو انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی ادامه داد: با ادامه این روند خودروساز با چالشی جدی مواجه شد و در ادامه نیز قطعه ساز با مشکلات متعددی دست به گریبان خواهد شد و همه امور به هم گره خواهد خورد و ادامه این روند منجر به ایجاد شرایطی می شود که مورد پسند دشمنان ایران است.
صبوری با بیان این که خواسته قطعه ساز بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ زمان دریافت است، تصریح کرد: اما در این شرایط خواسته بانک مرکزی بازپرداخت تسهیلات به نرخ روز است که این روند برای فعالان صنعت خودرو و قطعه به صرفه نخواهد بود و به نظر می رسد در چنین شرایطی بانک ها به فکر کاسبی هستند و به این موضوع توجه نمی کنند که درصورت تعطیلی صنعت خودرو و قطعه، وزارت کار باید ملزم به پرداخت بیمه بیکاری سنگینی شود.
وی گفت: بانک مرکزی به هیچ عنوان به اثرات منفی این تصمیم خود توجه نمی کند این در حالیست که پیش از این نیز با اخذ تصمیمی مبنی بر پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز دولتی و نیمایی، منجر به دپو بیش از 13 هزار کانتینر در گمرکات شده است.
این فعال صنعت قطعه با بیان این که سازمان های متولی باید اجازه دهند در شرایط فعلی گردش چرخ صنعت ادامه داشته باشد، افزود: هم اکنون دستور پرداخت این تسهیلات صادر شده و تنها در انتظار برای اعلام بانک مرکزی است تا این تسهیلات در اختیار قطعه سازان قرار گیرد اما چگونگی دریافت و بازپرداخت آن همچنان نامشخص است که این روند کمک به دشمنان ایران است.
صبوری ادامه داد: هرگونه تاخیر در پرداخت به صنعت خودرو صدمه می زند و از سوی دیگر خریداران خودرو ناراضی خواهند بود و در عین حال تمام تقصیرها به قطعه ساز منتهی می شود در حالی که می توان با اخذ تصمیمی این داستان را به پایان رساند و نرخ تسهیلات در زمان بازپرداخت ها را با قیمت زمان دریافت تسهیلات محاسبه کرد.
عضو انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازی بهره های سنگین بانکی را چالش اصلی صنعت اعلام و تصریح کرد: هم اکنون نرخ بهره در حدود 18 درصد اعلام می شود اما در عمل اینگونه نیست و نرخ بهره بسیار بالاتر تمام می شود در حالی که می توان این روند را با گفت و گو حل کرد اما تا بحرانی شدن شرایط این روند ادامه می یابد به طوری که تسهیلات 4 هزار میلیارد تومانی در واپسین لحظه های سال گذشته که قطعه سازان در حال نابودی بودند، پرداخت شد. از سوی دیگر سیکل ثبت سفارش قطعات به اندازه ای کشنده و زمان بر شده که دست و پای صنعت را بسته است.
وی یادآور شد: این روند به دلیل تحریم ها نیست بلکه تحریم های داخلی است که صنعت را به مرز نابودی کشانده است.