رئیس سندیکای تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت گفت: فعالیت بسیاری از تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت متوقف شده و آن هایی که هنوز در حال فعالیت هستند تنها با 20 الی 25 درصد ظرفیت خود مشغول به کار هستند.
توقف فعالیت بسیاری از تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت/صنعت موتورسیکلت به فراموشی سپرده شده است
ماشاءالله قاسمینژاد رائینی رئیس سندیکای تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت با گلایه از اینکه صنعت موتورسیکلت و قطعه سازی آن به فراموشی سپرده شده است به خبرنگار خودروکار گفت: به نظر می رسد دیگر صنعت موتورسیکلت در لیست اولویت ها و سیاست های دولت و وزارت صمت قرار ندارد و آنقدر دغدغه های دیگری دارند که صنعت موتورسیکلت برایشان مهم نیست.
او ادامه داد: تصورم می کنم با این وضعیتی که وجود دارد صنعت موتورسیکلت اعم از تولید موتورسیکلت و تولید قطعات آن تعطیل شده است زیرا هم تولید موتورسیکلت و هم تولید قطعات از سوی تولیدکنندگان متوقف شده است.
قاسمی نژاد افزود: قبلا عنوان می شد صنعت موتورسیکت همانند خودرو مورد توجه مسئولان دولتی است، اگر چه صنعت خودرو هم این روزها با مشکلات و مسائل مختلفی دست و پنجه نرم می کند اما این روز ها مشاهده می کنیم که صنعت موتورسیکلت دیگر اهمیتی برای آن ها ندارد.
او با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه قطعه سازی بیان کرد: هر کیلو نیکل 500 هزارتومان در بازار قیمت دارد و قیمت جهانی آن را اگر نگاه کنید بالاترین قیمتی که وجود دارد 20 دلار است. اگر شما با دلار 15 هزار تومانی هم آن را خریداری کنید، 300 هزار تومان می شود اما تولید کننده امروز در بازار آن را باید با 500 هزار تومان تهیه کند. این گونه که مشخص است خانه از پای بست ویران است.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت در پاسخ به این سوال که آیا با این شرایط سندیکای قطعه سازان توان تامین قطعات بدنه موتورسیکلت را برای تولید کنندگان دارد گفت: آن زمان که سندیکای قطعه سازان موتورسیکلت، آمادگی خود را جهت تامین قطعات بدنه موتورسیکلت های تولید داخل با استاندارد های جدید به انجمن و وزارت صمت اعلام کرد منوط به این موضوع بود که موتورسیکلت سازان از پس تامین انجین و آن 40 الی 50 درصد قطعاتی که از خارج کشور تامین می شود بر بیایند اما عملا آن ها هم نتوانستند نیاز تولید خود را تامین کنند.
او ادامه داد: تولید تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت تنها به رفع نیاز بازار محدود شده است و تولید آن هایی که وابسته با کارخانه های تولید موتورسیکلت بودند چند ماه است که متوقف شده است.
قاسمی نژاد در مورد اینکه عنوان شد ترخیص قطعات موتورسیکلت هم از پرداخت مابه التفاوت ارزی معاف شده است گفت: به نظر می رسد هنوز این اتفاق نیافتاده است و بیشتر این موضوع تبلیغاتی بوده است چون تا به امروز خبری از عملیاتی شدن آن به گوش نمی رسد. آنقدر مشکلات دولت زیاد است که این روز ها نگاه دولت تنها به تامین مایحتاج ضروری مردم کشور است. جامعه موتورسیکلت سواران کشور تنها شاید 5 الی 10 درصد از مردم باشد و برای همین این صنعت در اولویت قرار نگرفته است.
او تصریح کرد: فعالیت بسیاری از تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت متوقف شده و آن هایی که هنوز در حال فعالیت هستند تنها با 20 الی 25 درصد ظرفیت خود مشغول به کار هستند که تنها برای رفع نیاز بازار و تقاضایی که برای موتورسیکلت سواران در بازار وجود دارد است. که این موضوع بستگی به نوع قطعه هم دارد. به طور مثال باک موتورسیکلت ها اگر سوراخ شود دچار حریق و اتش سوزی موتورسیکلت می شود بنابراین صاحب آن نمی تواند برای جوش دادن آن اقدام کند و مجبور است آن را خریداری کند. اما قطعه ای که باب ضرورت ندارد تولید آن به صرفه نیست.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان قطعات موتورسیکلت مشکلات تولید کنندگان قطعه سازان موتورسیکلت را بر شمرد و گفت: بزرگترین مشکل قطعه سازان عملا گرانی مواد اولیه و بالا دستی است و از سویی هنگامی که قیمت تولید و محصول نهایی بالا می رود تقاضا در بازار کم می شود. از سویی ارز مورد نظر نیز در اختیار تولید کننده قرار نمی گیرد در حالی که ارز نیمایی شامل حال آن ها می شود اما برای گرفتن آن مدام پاسکاری می شوند.