سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان اسامی هفت شرکتی که به صورت غیرقانونی خودرو پیشفروش میکردند را اعلام کرد.
آنطور که در قانون صیانت از حقوق مصرف کنندگان خودرو آمده است، تنها شرکت هایی امکان پیشفروش خودرو دارند که مجوز داشته باشند و باید با متخلفانی که خارج از این چهارچوب عمل میکنند برخورد قانونی شود.
در همین راستا و جهت افزایش سطح آگاهی و پیشگیری از تضییع حقوق مصرف کنندگان در بازار خودرو و همچنین صیانت از حقوق متقاضیان خرید خودرو به استناد ماده (۵) آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو، سازمان حمایت حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اسامی شرکتهای متخلف در پیشفروش خودرو را به ایسنا اعلام کرد.
بر این اساس، عملکرد شرکتهای «عظیم خودرو»، «مفتاح رهنورد»، «داتیس خودرو»، «طاها خودرو»، «شهر خودرو»، «آداک خودرو» و «پرشین پارس» در پیشفروش خودرو به دلیل نداشتن مجوزهای لازم، غیرقانونی اعلام شده است.
چهار نکته در خصوص حقوق مصرفکنندگان خودرو نیز به این شرح است:
۱- براساس ماده ۴ قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان مصوب ۱۵/۷/۱۳۸۸ مجلس شورای اسلامی و ابلاغیه شماره ۱۲۵۶۱۲/۵۳۸۸۷ مورخ ۱۲/۱۰/۱۳۹۵ ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی شرکت های فاقد نمایندگی رسمی امکان واردات خودرو به کشور را ندارند.
۲- شرکت های پیش فروش کننده خودرو به استناد ماده ۵ آیین نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو موضوع تصویب نامه شماره ۷۴۱۵/ت ۵۱۶۸۱ ها مورخ ۲۸/۱/۱۳۹۵ هیات وزیران مکلف به اخذ مجوز پیش فروش خودرو از وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند .
۳- تبلیغات پیش فروش خودرو توسط شرکت های فاقد مجوز قانونی، مصداق تبلیغات خلاف واقع و اغواکننده بوده و مستند به ماده ۷ قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان که اعلام میشود " تبلیغات خلاف واقع و ارائه اطلاعات نادرست که موجب فریب یا اشتباه مصرفکننده از جمله از طریق وسایل ارتباط جمعی، رسانههای گروهی و برگههای تبلیغاتی شود، ممنوع است " و خلاف قانون تلقی می شود .
۴- بر اساس گزارشات مردمی که به سامانه دریافت و رسیدگی به شکایات این سازمان واصل شده و رصد و پایش بازار، شرکت های "عظیم خودرو"، "مفتاح رهنورد"، "داتیس خودرو"، "پرشین پارس"، "طاها خودرو"، "شهر خودرو" و " آداک خودرو" فاقد هرگونه نمایندگی رسمی واردات یا مجوز پیش فروش هستند؛ بنابراین اقدامات این شرکتها خلاف قانون بوده و موجب تضییع حقوق مصرف کنندگان خواهد شد .
بر این اساس سازمان حمایت از هموطنان مؤکداً تقاضا کرده که از خرید خودرو در قالب پیش فروش از شرکتهای مذکور و مشابه خودداری کنند و قبل از خرید یا پیش خرید خودرو یا پرداخت هرگونه وجه یا عقد قرارداد برای خرید خودرو به مجوزهای قانونی به خصوص ثبت نمایندگی رسمی واردات و مجوز پیش فروش خودرو توجه کافی را داشته باشند. .
سازمان حمایت حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان شماره تلفن ۲۲۰۵۸۵۶۰ را برای پاسخگویی به اصالت آگهی صادره اعلام و سامانه دریافت و رسیدگی به شکایات مردمی این سازمان با شماره تلفن ۱۲۴ در سراسر کشور را آماده دریافت و رسیدگی به گزارشات و شکایات مردمی در این زمینه معرفی کرده است.
همچنین در خبر دیگری آمده است:
وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی پیشفروش خودرو از سوی شرکتهای "عظیم خودرو، مفتاح رهنورد، داتیس خودرو، طاها خودرو، شهر خودرو، آداک خودرو و پرشین پارس" را غیرقانونی اعلام کرده که برخی از این شرکتها در گذشته و حال تبلیغات گسترده و وسیعی برای جذب مشتری داشته و دارند.
امروز سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان به عنوان بازوی اجرایی وزارت صنعت، معدن و تجارت در کنترل بازار کالا و خدمات، در اطلاعیهای رسمی نام هفت شرکتی که به صورت غیرقانونی خودرو پیشفروش میکنند را اعلام کرد.
در بخشی از اطلاعیه این سازمان آمده است:" براساس گزارشات مردمی که به سامانه دریافت و رسیدگی به شکایات این سازمان واصل شده و رصد و پایش بازار، شرکتهای "عظیم خودرو"، "مفتاح رهنورد"، "داتیس خودرو"، "پرشین پارس"، "طاها خودرو"، "شهر خودرو" و " آداک خودرو" فاقد هرگونه نمایندگی رسمی واردات یا مجوز پیشفروش خودرو هستند؛ بنابراین اقدامات این شرکتها خلاف قانون بوده و موجب تضییع حقوق مصرفکنندگان خواهد شد.
براین اساس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از هموطنان مؤکداً تقاضا کرده که از خرید خودرو در قالب پیشفروش از شرکتهای مذکور و مشابه خودداری کنند و قبل از خرید یا پیش خرید خودرو یا پرداخت هرگونه وجه یا عقد قرارداد برای خرید خودرو، به مجوزهای قانونی بهویژه ثبت نمایندگی رسمی واردات و مجوز پیشفروش خودرو توجه کافی داشته باشند".
این سازمان خاطرنشان کرده است:" تبلیغات پیشفروش خودرو توسط شرکتهای فاقد مجوز قانونی، مصداق تبلیغات خلاف واقع و اغواکننده بوده و مستند به ماده ۷ قانون حمایت از حقوق مصرفکنندگان که اعلام میشود تبلیغات خلاف واقع و ارائه اطلاعات نادرست که موجب فریب یا اشتباه مصرفکننده از جمله از طریق وسایل ارتباط جمعی، رسانههای گروهی و برگههای تبلیغاتی شود، ممنوع است و خلاف قانون تلقی میشود".
نکته جالب توجه و مهم در اطلاعیه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان این است که برخی از شرکتهایی که اقدام آنها در پیشفروش خودرو غیرقانونی عنوان شده در گذشته و حال تبلیغات وسیعی در رسانهها برای پیشفروش خودرو و جذب مخاطب داشته و دارند.
در این شرایط مشخص نیست تکلیف شهروندانی که تبلیغات گسترده و بعضا اغواگر شرکتهای یاد شده در پیشفروش خودرو را دیده و به واسطه همین تبلیغات جذب این شرکتها برای پیشخرید خودرو میشوند چیست و ضرر و زیان احتمالی این شهروندان را چه نهادی جبران خواهد کرد.