شریان‌های جوشان

 

شریان‌های جوشان

 
 سیستم خنک‌کننده پیشرانه خودرو بدون‌شک به اندازه سیستم روانکاری آن اهمیت و حساسیت دارد و از این رو بروز کوچک‌ترین مشکل و خلل در نحوه عملکرد صحیح این سیستم تاثیر بسیارمحسوسی بر نحوه عملکرد پیشرانه خواهد داشت به‌صورتی که اگر یک پیشرانه را بر سیستم داینامومتر (سیستم سنجش قدرت و گشتاور تولیدی پیشرانه) قرار دهیم، با دستکاری در سیستم خنک‌کاری پیشرانه به صورت مستقیم و محسوس شاهد کاهش و افزایش نیروی تولیدی پیشرانه خواهیم بود.
 
سیستم خنک‌کاری پیشرانه‌های درون‌سوز نوعی سیستم پرفشار (اما نه با فشار زیاد) است که سیال خنک‌کننده یعنی آب و مایع ضد‌جوش/ یخ را در سیستم بسته رادیاتور و مسیرهای عبور آب در بلوک پیشرانه می‌چرخاند تا از این طریق حرارت بسیار زیاد ناشی از انفجار و فشردگی هوای داخل محفظه احتراق را از پیشرانه دور کند و از وارد آمدن آسیب به اجزا و قطعات مهم درونی پیشرانه جلوگیری به عمل آورد. اگرچه بخشی از وظیفه کاهش دمای قطعات درونی پیشرانه برعهده روغن موتور است اما روغن تنها بخش کوچک اما مهمی از حرارت زیاد تولیدی را کاهش داده و وظیفه اصلی بر عهده سیستم خنک‌کاری است. سیستم خنک‌کاری خودرو را می‌توان به 3 بخش اصلی رادیاتور، مسیر بلوک پیشرانه و لوله‌ها تقسیم‌بندی کرد که هر یک مشکلات رایج مر‌بوط به خود را به همراه دارند. آنچه در ادامه به بررسی آن می‌پردازیم، مرور مشکلات رایج لوله‌های سیستم خنک‌کاری پیشرانه‌های احتراق داخلی است.
 
لوله‌های لاستیکی
در بیشتر خودروها به دلیل لرزه همیشگی پیشرانه به هنگام روشن بودن از لوله‌های لاستیکی ضخیم استفاده می‌شود تا ضمن داشتن ساختاری ژله مانند به منظور دفع لرزه‌های میان مسیرهای اتصالی دوام قابل قبولی نیز داشته باشند. این لوله‌ها از لاستیک پخته شده با بافت درونی نخی هستند که ضمن حفظ ویژگی منعطف لوله به آن استحکام بیشتری دا‌ده و طول عمر مفید آن را افزایش می‌دهند. با این وجود لوله‌های لاستیکی در دراز‌مدت به دلیل گرم و سرد شدن آب داخل پیشرانه و همچنین مواجهه با عوامل محیطی رفته رفته فرسوده شده و پایداری و انسجام بافت درونی خود را از دست می‌دهند. لوله‌های فرسوده در گذر زمان ترک خورده و دیگر حالت ژله‌ای و استحکام کافی برای تحمل فشار آب داغ داخل سیستم را ندارند و از این رو دچار نشتی جزئی می‌شوند که این نشتی جزئی در فاصله کمی پس از آن به یک شکاف بزرگ تبدیل می‌شود. عدم جایگزینی لوله‌های فرسوده در ساده‌ترین حالت ممکن می‌تواند برای چند ساعت خودرو شما را زمینگیر کرده و یا در صورت بی‌احتیاطی راننده منجر به کم آبی و سوختن پیشرانه شود که هزینه تعمیرات بسیاری به همراه خواهد داشت. هنگام سوراخ شدن یا شکافتن لوله‌های لاستیکی تا زمانی که دمای آب پیشرانه زیاد بالا نرود این شکاف‌ها آب زیادی را از خود عبور نداده و با خنک شدن پیشرانه و رادیاتور و کاهش فشار آب درون سیستم و جمع شدن از فشار خروج آب کاسته می‌شود. مزیت این ویژگی حفظ آب درون سیستم به هنگام خنک شدن و بعد منفی آن پنهان شدن شکاف از دید راننده و عدم نشتی آب به هنگام خنک شدن پیشرانه است که بی اطلاعی راننده از کم آبی پیشرانه و تبعات آن را در پی دارد.
 
لوله‌های فلزی
در برخی خودروهای دارای گیربکس‌های اتوماتیک یک لوله‌کشی مضاعف روغن گیربکس به داخل رادیاتور (و در برخی دیگر بیرون از رادیاتور) وجود دارد که از این طریق دمای روغن گیربکس نیز به کمک آب درون رادیاتور کاهش می‌یابد. به منظور عدم نشتی روغن گیربکس در رادیاتور این لوله‌ها از جنس فلز هستند و از این رو به دلیل نداشتن خاصیت ارتعاشی در برابر تکان‌های دائمی پیشرانه و همچنین برخورد عوامل محیطی حساس هستند. بروز نشتی روغن گیربکس در داخل آب رادیاتور موجب رسوب روغن بر دیواره‌های مسیر آب و جداره‌های داخلی رادیاتور و در نتیجه ناکارآمدی کل سیستم خنک‌کننده می‌شود.
 
رسوب بست‌ها
محل قرارگیری بست بر سر لوله‌ها معمولا در درازمدت بهترین محل تجمع رسوبات آب است. تجمع این رسوب‌ها ضمن ایجاد خوردگی در محل باعث پوسیدگی زودهنگام لوله‌ها و بروز نشتی از لبه اتصال می‌شود. برای جلوگیری از بروز تجمع رسوب در این محل به هنگام بستن لوله ناحیه اتصال را به مقدار بسیار کمی گریس آغشته می‌کنند.
 
شکستگی فنر
در لوله‌های اصلی رفت و برگشت آب رادیاتور از فنر لول شده‌ای استفاده می‌شود که وظیفه آن باز نگهداشتن مسیر آب و جلوگیری از لهیدگی لوله به هنگام عبور از مسیرهای پر پیچ و خم است. این فنر در درازمدت شکسته و تکه تکه می‌شود که شکستگی آن می‌تواند خمیدگی و لهیدگی لوله و در نتیجه مسدود یا محدود شدن مسیر آب و خلل در چرخش آب در سیستم خنک‌کاری را به همراه داشته باشد. این فنرها جایگزین نمی‌شوند و در هر بار پوسیدگی و شکستگی فنر باید کل لوله را به صورت کامل جایگزین کرد.
 
لوله روکش فلزی
در خودروهایی که مورد بازسازی یا تقویت قرار می‌گیرند از لوله‌های دارای روکش بافته‌ شده فلزی استفاده می‌کنند. این لوله‌ها در حقیقت همان لوله‌های پلاستیکی هستند که از بیرون با بافتی از جنس فلز پوشیده شده و ضمن داشتن انعطاف کافی در برابر عوامل محیطی نیز بسیار مقاوم هستند. اگرچه استفاده از این لوله‌ها ممکن است کمی زیاده‌روی یا صرف هزینه اضافی به نظر آید اما ضمن داشتن دوام بیشتر نسبت به لوله‌های معمولی بر زیبایی فضای داخلی پیشرانه نیز تاثیر مثبتی دارند.
 
اتصالات پلاستیکی
در سیستم خنک‌کاری خودروهای مدرن امروزی بیشتر قطعات و اتصالات سیستم خنک‌کاری و حتی بدنه خود رادیاتور از جنس پلاستیک خشک ساخته شده‌اند و از همین رو در برابر لرزه و ضربه بسیار حساس هستند. معمولا در تصادف‌های بسیار خفیف نیز به سادگی دچار شکستگی می‌شوند که تنها راه تعمیر آنها جایگزینی با نمونه‌های نو است. ناگفته نماند که سیستم خنک‌کاری خودروهای جدید از نوع مداربسته است که نیاز به هواگیری دارد. در صورتی که هواگیری این سیستم به درستی انجام نشود وجود هوا در عملکرد سیستم بسته در صحت و سلامت خنک‌کاری تداخل شدید ایجاد می‌کند.
 
 
 
 

 

برچسب : خودرو , سیستم خنک کننده خودرو , رادیاتور , ترموستات , واترپمپ






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

1 نظر

کاربر: m&z
2

استفاده از آب معمولی و افزودنی های غیر استاندارد اغلب عامل ایجاد رسوب و بسته شدن مسیر گردش آب و جوش آوردن ماشین های کارکرده است. بهتره دقت کنیم و از ضد یخ یا ضدجوش و یا محلول های استاندارد و دارای برند معتبر استفاده کنیم.
15:30  1395/05/05
پاسخ دادن
1
صفحه 1 از 1

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
مقالات
اطلاعات خودرو
آخرین نظرات اخبار و مقالات
t8 : ارسال پلاک یعنی چی مگه با ماشین نمیاد
تارا دستی : ببخشید عذرخواهی میکنم تحویل ۲۶ شهریور بودم مشکی ابنوس تبدیل زده بودم
ELXتبدیل به تارا v1p : تاراv1p واریز ۶ تیر موعد تحویل ۳ مهر هنوز روی فاکتور میچرخه👍👍👍
ELXتبدیل به تارا v1p : بله ، ما واریز ۶ تیر و تحویل ۳ مهر هستش . و هنوز ۵ روزه روی فاکتور میچرخه
محسن : سلام دوستان امیدوار باشید امروز برا یک عده پیامک تبدیل ساینا دوگانه سوز به شاهین دستی ارسال شده
محمد : سلام منم سامانه یکپارچه شاهین دستی زدم ولی الان زده اتومات (ارسال ب خودرو ساز)ولی واقعا بودجه اتومات ندارم همون دستی میتونم پرداخت کنم ،حالا چکار کنم نمیدونم
گیجی گیج : تا الان که دادن تا آخر سال هم میدم
علی : سلام به بزرگواران راهنمایی کنید الان تاریخ چند فاکتور شد تاراv4 رنگ مشکی هستم تاریخ تحویل زده 1403/06/10 الان چند فاکتور شدن
J4 سفید اردیبهشت : ثبت نام J4 سفید ۱۷ اردیبهشت تحویل ۶۰ روزه، ۲۶ شهریور فاکتور شده و الان در مرحله صدور پلاک هست.
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
محمد از سنندج : سلام خدمت دوستان . دنا اتومات آپشنال فروش فوری هستم . تحویل 16شهریور که هنوز هیچ خبری از فاکتور شدن نیست .
امیرحسین : معلوم نمیکنه مثلا این ماه هم مرداد داد هم اول شهریور بستگی به اداره تحویل و موجودیاشون داره
میثم : من 13 مهر هستم فاکتور نشدم ولی 29شهریور تاریخ دریافت پرونده به روز شد اما آماده برای فاکتور به روز نشده
حسام : خوب ملت رو اسکول کردی
MHZ دوگانه اسفند : مگر شما کدام شهری که نمایندگی روز تعطیل باز هست ؟؟؟
سعیدتیگو8 : آقای محترمی که پسرداییت تولندنه،بایدازروزی که پول رامیگیرندروزشروع قراردادباشه،بماگول 2ماه دادنددراصل دروغ گفتند.بعدش 5شنبه راهم جزروزتعطیل حساب کردند،وبااجازه خودشون وام راازبانک گرفتندومن تاحالا4تاقسط یعنی 103میلیون به بانک پرداخت کردم،ماشینی که تحویل نگرفتم 3ماه دیگه سررسیدچک بیمه بدنه سال دومش است،حالا بیمه ثالث وبدنه که ازخردادفعال شده به کنار،تا4ماه دیگه بایدبروم عوارض خودروی راکه سوارنشدم رابدهم.قراربودقبل ازتیرماه ماشین رابدهندتاتابستان بشه ازش استفاده کرد.ایکاش میشداین مطالب رابه رودروبه مدیران نالایق وحیله گرمیزدم،وابروی نداشتشون رامیبردم،که بگم خرخودیتون هستید،وازاعتمادماسواستفاده کردند.ضمناماشین ماازبرج2اماده تحویل است،وقصدشون ازتحویل ندادن، گرانترشدن خودرواست.
تحویلی 31شهریور : تکمیل وجه هشت مرداد ولی خبری از فاکتور نیست مهر اومد بی شرفا
محسن : امروز تعطیلات چطور رفتی نمایندگی حجت جان
ایمان دوگانه اسفند : باز بودن؟چقدر مهلت پرداخت داریم؟
وحید : رسول جان، ماشینت چه رنگی بود؟