رپورتاژ- پروفیل به مقاطع فلزی یا فولادی گفته میشود که طول و ضخامت متفاوت و متغیر داشته اما سطح مقطع آنها ثابت است. پروفیلها سطح مقطعهای متفاوت به شکلهای مختلف دارند که با توجه به نوع و شکل برای مواد مختلفی به کار گرفته میشود. قیمت پروفیل یکی از مسائل مهم به حساب میآید که در صنایع مختلف باید مورد توجه قرار بگیرد. قیمت نهایی پروفیل به عوامل زیادی وابسته است که این عوامل باعث میشوند که قیمت پروفیل ثابت نبوده و در نوسان باشد. وزن، نوسانات بازار، کیفیت تولید، ضخامت پروفیل و موارد اولیه بکار رفته در تولید انواع پروفیل از عوامل مهمی هستند که میتوانند در تعیین قیمت نهایی پروفیل تأثیر داشته باشند.
تأثیر نوع پروفیل بر قیمت نهایی آن
همانطور که اشاره شد عوامل مختلفی وجود دارد که بر قیمت پروفیل در بازار تأثیر میگذارند. یکی از این عوامل تأثیرگذار نوع پروفیل است؛ پیش از پرداختن به تأثیر نوع پروفیل بر قیمت نهایی آن، سایر عواملی که میتوانند بر قیمت پروفیل در بازار اثر بگذارند را مورد بررسی قرار میدهیم. در ادامه به مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت اشاره خواهیم کرد:
نوسانات بازار
یکی از عواملی که بر قیمت انواع پروفیل (پروفیل z، پروفیل قوطی، میله و...) اثر میگذارد و باید در زمان خرید مورد توجه قرار بگیرد، نوسانات بازار داخلی و خارجی مقاطع فولادی و فلزی است. در حال حاضر شرایط به این شکل است که حجم ساخت و ساز بناها در کشور روند صعودی به خود گرفته که همین شرایط باعث میشود روند قیمت پروفیل تصاعدی شود. ذکر این نکته الزامی است که تعیین قیمت انواع پروفیل در داخل کشور به نوسانات بازار محدود نشده و عوامل دیگری وجود دارند که میتوانند بر روند قیمت این مقاطع فلزی تأثیرگذار باشند.
نرخ ارز
با توجه به این موضوع که بیشترین حجم مواد اولیه مورد نیاز برای تولید انواع پروفیل فلزی و فولادی از طریق واردات از کشورهای خارجی تأمین میشود، نرخ ارز یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین قیمت پروفیل در بازار به حساب میآید. در حال حاضر که نرخ ارز در کشور روند افزایشی به خود گرفته است، واردات مواد اولیه با مشکلات عدیدهای روبرو شده و همین شرایط باعث میشود که قیمت پروفیل در آینده نزدیک با افزایش قابل ملاحظهای مواجه شود.
وزن پروفیل
وزن یکی دیگر از عواملی است که تأثیرگذاری زیادی بر قیمت پروفیل در بازار دارد. اما وزن پروفیل به چه صورت محاسبه و تعیین میشود؟ برای تعیین و محاسبه وزن پروفیل باید به این نکته دقت کرد که نوع مواد اولیه بکار رفته در تولید پروفیل تا حد زیادی بر وزن پروفیل تأثیر دارند. معمولا در تولید پروفیل از ورق سیاه، گالوانیزه، آلومینیوم و استیل استفاده میشود که بر همین اساس قیمت پروفیل متغیر خواهد بود. برای محاسبه وزن پروفیل ابتدا باید چگالی آن تعیین شده و سپس این مقدار را در مساحت سطح مقطع آن ضرب کرد. مساحت سطح مقطع از طریق اندازهگیری طول و عرض و ضخامت پروفیل بدست میآید.
انواع پروفیل
یکی از مهمترین معیارها در تعیین قیمت پروفیل، نوع پروفیل است. پروفیلها را به منظور تعیین قسمت میتوان در سه دسته پروفیل سبک، پروفیل نیمهسنگین و پروفیل سنگین دستهبندی کرد که هر کدام از آنها بر اساس فاکتورهای خاصی قیمتگذاری میشوند.
· پروفیل سنگین: پروفیل صنعتی یا پروفیل ساختمانی از نامهای دیگر این نوع پروفیل است که معمولا سطح مقطع آن به شکل مربع و مستطیل بوده و تولید آنها به روش نورد گرم انجام میگیرد. در ساخت و تولید این نوع پروفیل معمولا از ورق سیاه دارای ضخامت 1.5 میلیمتر و بیشتر استفاده میکنند. در تعیین قیمت پروفیل سنگین یکی از معیارهای مهم وزن آنها است که با توجه به ضخامت پروفیل متغیر خواهد بود.
· پروفیل نیمهسنگین: ورق گالوانیزه اصلیترین ماده اولیه برای تولید پروفیلهای نیمهسنگین محسوب میشود که از لحاظ وزن بین دو دسته پروفیلهای سنگین و سبک قرار میگیرند. در تعیین قیمت این نوع پروفیل نیز مهمترین عامل وزن است.
· پروفیل سبک: با نام پروفیل مبلی یا قوطی نیز شناخته میشود که برای تولید و ساخت آن معمولا از ورقههای روغنی یا ورقههای نورد سرد استفاده میکنند. صنعت تولید مبلمان، صنایع خودروسازی و صنایع تولید لوازم خانگی از مهمترین صنایع استفاده کننده از این نوع پروفیل به حساب میآیند.
سایر عوامل مؤثر در قیمت پروفیل
به غیر از عواملی که تا اینجا به عنوان عوامل مؤثر بر قیمت انواع پروفیل زد، پروفیل قوطی، لوله و غیره عنوان شد، عوامل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند بر قیمت پروفیل در بازار اثر بگذارند:
· مواد خام: معمولا از ورقهای گالوانیزه، استیل، شمش فولاد سیاه و غیره برای تولید و ساخت انواع پروفیل استفاده میشود به همین دلیل نوع ماده خام استفاده شده در تولید یکی از عوامل تأثیرگذار بر قیمت خواهد بود.
· عرضه و تقاضا: یکی از عوامل بسیار مهم و تأثیرگذار است که بر روی قیمت پروفبل در بازار اثر میگذارد. هر چه میزان تقاضا در بازار بیشتر باشد باعث کاهش عرضه پروفیل شده و افزایش قیمت را به دنبال خواهد داشت.
· حمل و نقل: هزینههای حمل و نقل به خصوص حمل و نقل و جابجایی مواد خام و اولیه مورد نیاز برای تولید پروفیل از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت پروفیل در بازار است. از این رو تغییر و افزایش در قیمت سوخت میتواند منجر به افزایش قیمت در بازار پروفیل شود.
به غیر از مواردی که تا به اینجا ذکر شد، کیفیت پروفیل تولید شده، برند سازنده و تولید کننده پروفیل، سیاستهای فروش کارخانجات و تولیدکنندگان پروفیل، نقش دلالان و واسطهها، روش تولید انواع پروفیل (مستقیم، غیرمستقیم، نورد گرم، نورد سرد) در کارخانههای سازنده از دیگر عواملی هستند که میتوانند در تعیین قیمت نهایی پروفیل در بازار تأثیر داشته باشند.
جمعبندی
امروزه با توجه به گسترش حجم ساخت و ساز بناهای مختلف در کشور، پروفیلها و مقاطع فولادی و فلزی یکی از پرکاربردترین مصالح به حساب میآیند. از این رو قیمت پروفیل یکی از عواملی است که میتواند در هزینههای نهایی ساخت و ساز اثرگذار باشد. قیمت پروفیل به عوامل مختلفی مانند نوسانات بازار داخلی و خارجی، وزن، نوع پروفیل، نرخ ارز، حمل و نقل، کیفیت پروفیل تولیدی و غیره بستگی دارد که در زمان خرید باید مورد توجه و بررسی قرار بگیرد. شرکت شاهین فلز سپاهان به عنوان یکی از برترین تولیدکنندگان پروفیل در کشور به حساب میآید که محصولات بسیار با کیفیت همراه با قیمت مناسب را به بازار عرضه میکند.
منبع