تامین ارز مورد نیاز صنعت خودرو و قطعه با وجود تصویب آیین نامه های متعدد همچنان در پیچ و خم های بانک مرکزی به نتیجه نرسیده و فعالان این حوزه معتقد به نبود عزمی جدی برای حل این مشکلات بوده و تاکید دارند که تمام اقدامات این بانک ظاهری است.
در حالی بر اساس اعلام بانک مرکزی، صنعت خودرو و قطعه با مشخص کردن منشا صرافی و معرفی آن به بانک میتوانند ارز مورد نیاز خود را خریداری کنند تا برمبنای آن کد تخصیص ارائه شود که فعالان این حوزه معتقدند تا به امروز هیچ اقدام جدی برای تامین ارز انجام نشده و هیچ گونه گشایشی صورت نگرفته و همه اقدامات ظاهری است.
مازیار بیگلو، دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو در گفت و گو با خبرنگار خودروکار با بیان این که وضعیت تعیین قیمت ارز به جایی رسیده که ارز نیمایی و سنایی هیچ تفاوتی با ارز آزاد ندارد، می گوید: فرایند تخصیص ارز به اندازه ای پیچیده شده و موانع زیادی در مسیر آن وجود دارد که ورود به این موضوع از هر طریقی قیمت ارز را با قیمت بالا در اختیار متقاضی قرار می دهد.
وی می افزاید: بانک مرکزی در فشار به تولید و خاباندن فعالیت های تولیدی استاد بی نظیری است و در این شرایط قیمت ارز برای تولیدکننده چندان اهمیتی ندارد زیرا اگر صرافی تمایل به دریافت ارز نیمایی با دوهزارتومان پایین تر از قیمت واقعی باشد، صادرکننده ناگزیر به انجام این کار است.
بیگلو با اشاره به مصوبه بانک مرکزی مبنی بر امکان پرداخت ارز حاصل از صادرات مواد معدنی به صرافی ها نیز اظهار می کند: تصویب چنین قوانینی نیز ملزم به تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی است و پس از آن تامین انجام خواهد شد بنابراین انتظار طولانی مدت برای تخصیص بانک مرکزی و پس از آن تامین، این امکان فراهم خواهد بود تا نسبت به دریافت ارز از بانک مرکزی و یا صرافی اقدام شود.
دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو ادامه می دهد: در صورت تخصیص از سوی بانک مرکزی به مدت یک ماه فرصت برای تامین منبع ریالی فرصت دارند تا امکان دریافت ارز وجود داشته باشد در غیر اینصورت تخصیص ابطال خواهد شد در این شرایط در صورت تامین ریال به ناچار باید در صف بانک قرار بگیرند چرا که صرافی نیز آن تخصیص را قبول ندارد.
بیگلو با بیان این که ظواهر امر نشان می دهد که کار در حال انجام است، اظهار می کند: در واقعیت بانک مرکزی به دلایل مختلف تمایلی به پرداخت ارز ندارد و روند تامین بیشتر از هر زمان دیگری با چالش مواجه است.
فعالان صنعت قطعه معتقدند ادعایی که هم اکنون بانک مرکزی در خصوص دلایل شرایط کنونی ارزی مطرح می کند عدم بازگشت حدود 30 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات است که بازار ارز در کشور را دچار تلاطم کرده است حال باید دید این تلاطم تا چه زمانی ادامه داشته و این صنعت چه زمانی به آرامش خواهد رسید.