رپورتاژ- تراکتور از 150 سال پیش تاکنون همچنان جزو پرکاربردترین ماشین آلات کشاورزی به شمار میآید. ابتدا به آن «گاو آهن» میگفتند، گاوآهنهایی مجهز به موتور بخار که نگهداری و راهاندازی آنها سختیهای زیادی به همراه داشت. رفته رفته پیشرفتهای صنعتی گریبانگیر تراکتورها شد؛ تا جایی که انواع مختلف تک دیفرانسیل، دو دیفرانسیل، دو چرخ، چهارچرخ، موتور بنزینی یا دوگانهسوز آنها به بازار عرضه شد. سال 1300 هجری شمسی، در پی برگزاری نمایشگاه ماشینهای کشاورزی در ایران از تراکتورهایی رونمایی شد که چشم کشاورزان را خیره کرده بود. از اولین تراکتورهای وارد شده در کشور میتوان به تراکتورهای رومانی اشاره کرد که هنوز نمونههای مختلف آن به روز رسانی میشود. فروش تراکتور رومانی در ایران به دلیل کمیاب بودن آن، به راحتی امکانپذیر نیست. با این حال در سایت دیوار چند تراکتور رومانی در قیمتهای متنوع و مدلهای گوناگون خرید و فروش میشود.
تراکتور چند؟
با نگاهی به سایت دیوار، میتوان حدود قیمتهای تراکتورهای موجود در بازار را به دست آورد. پیش از هر چیزی باید بدانید که قیمت تراکتور بستگی زیادی به قدرت اسب بخار موتور آن دارد. تراکتورهای کمتر از 50 اسب بخار که جزو تراکتورهای سبک به شمار میرود، بیشتر از انواع دیگر خرید و فروش میشود. مثلا در این سایت ارزانترین تراکتور مربوط به تراکتور ابرو با 20 اسب بخار است. قیمت این تراکتور 5 میلیون تومان عنوان شده که البته فروشنده در توضیحات آگهی میگوید این تراکتور برای تخریب و کندن آسفالت مناسب است نه برای کارهای سنگین کشاورزی.
بعد از این آگهی، کمترین قیمت فروش تراکتور در دیوار، 15 میلیون تومان و متعلق به شرکت تراکتورسازی ایران است. فروشنده در آگهی عنوان کرده به دلیل تغییر شغل کلیه تجهیزات کشاورزیاش را به حراج گذاشته است.
اگر میزان بودجه در دستتان کمی بیشتر است، میتوانید یک تراکتور مدل سال 1370 به همراه کمپرسور و کلیه وسایل مربوط به آن را به قیمت 18 میلیون تومان از این سایت خریداری کنید.
نگاهی به تراکتورهای خارجی
اما نباید گمان کرد تراکتورهای آگهی شده قیمتی کمتر از 50 میلیون تومان دارند. به دلایلی از قبیل کساد در بازار خرید و فروش داخلی تراکتور یا اختلاف کیفیت، قیمت تراکتورهای خارجی آگهی شده در سایت دیوار به مراتب بیشتر از مدلهای ایرانی است. به خصوص اینکه این تراکتورها سن کمتری نسبت به تراکتورهای ایرانی دارند. مثلا در دیوار تراکتور آریون 630 تولید سال 1395 250 میلیون تومان قیمتگذاری شده است. این تراکتور دنده اتومات و بیمه یک ساله دارد و از دیگر مزیتهای آن میتوان به موتور بسیار قدرتمند برای کارهای سخت زمین کشاورزی و صنعتی اشاره کرد. تراکتورهای شرکت آریون با حدود150 اسب بخار جزو قویترین تراکتورهای مورد استقبال در اروپا محسوب میشود.
والترا از دیگر برندهای معروف در زمینه طراحی و تولید تراکتورهای سنگین، رقیب شماره یک شرکت آریون است. البته قیمتهای تراکتور والترا نسبتا ارزانتر از آریون عنوان میشود. مثلا در سایت دیوار فروش تراکتور والترا تولید سال 1392 با 150 اسب بخار 110 میلیون تومان امکان پذیر است.
جان دیر با تراکتورهای سبز رنگش از سال 1837 همچنان بر سر زبانهاست و در بازارهای داخلی و خارجی یکه تازی میکند. در سایت دیوار فروش تراکتور جان دیر چند آگهی را به خود اختصاص داده که فرصت مناسبی است برای کسانی که به دنبال ماشینهای کشاورزی این شرکت هستند. یک تراکتور جان دیر با 9 هزار کیلومتر کارکرد در این سایت خرید و فروش اینترنتی 145 میلیون تومان به فروش میرسد که به گفته فروشنده مانند آن را در هیچ کجای ایران نمیتوان یافت.
منبع : ویرلن