شورلت در سال 2017 میلادی 50 سالگی مدل محبوب و اسطوره ای خود، یعنی کامارو را جشن خواهد گرفت. بیش از 50 سال است که با تمام مشکلات زیست محیطی و سوختی شورلت، این ماسل کار آمریکایی را که گهگاه پونی کار هم نامیده می شود، در سبد محصولات خود حفظ کرده است.
گرچه در بین سال های 2002 تا 2010 میلادی هیچ کامارویی روی خط تولید نرفت و تا معرفی وعرضه نسل پنجم آن به بازار هواداران این خودرو بیش از 8 سال صبری طاقت فرسا را تجربه کردند.
به همین مناسب 50 سالگی کامارو و عرضه گسترده ای که در نسل های اولیه آن هم زمان با اقبال جهانی که از خودروهای ماسل آمریکایی در کشور ما هم صورت پذیرفته بود.
به سراغ مدلی از نسل پنجم که در بین سال های 2010 تا 2015 میلادی بر روی خط تولید بوده و تحت نام کامارو RS کانورتیبل شناخته می شود رفتیم.
این تست و بررسی در منطقه آزاد انزلی صورت گرفته است.اما در پی ممنوعیت واردات خودروهای آمریکایی به این مناطق که اخیرا وضع شده است، احتمالا این مدل به آخرین کامارو وارد شده به ایران تبدیل خواهد شد.
متفاوت ترین نسل کامارو
در واقع می توان اینطور بیان کرد که کامارو ها به دو بخش قبل از نسل پنج و بعد از آن تقسیم می شوند. نسل پنجم کامارو وقتی که اولین بار در سال 2006 میلادی در نمونه کانسپت به طراحی سانگیوپ لی کره ای در معرض دید همگان قرار گرفت، نگاه های بسیاری را به سوی خود جلب کرد.
این ماسل کار از پلت فرم زتا شرکت جنرال موتورز سود می برد. تولید محصول از سال 2009 تحت نام مدل 2010 در اوشاوا آنتاریو کانادا آغاز شد. مدل مورد بررسی، RS کانورتیبل سال 2014 میلادی است.
در این سری شورلت با تغییراتی که در بخش فنی و ظاهری این خودرو داد، به نوعی فیس لیفت جدیدی از این نسل را عرضه کرد که هم از المان های طراحی به روز بهره می برد و هم در بخش فنی ارتقا پیدا کرده است. تیپ این مدل با توجه به سطح آپشن 2LT خوانده می شود.
ظاهری امروزی برای پسر بد شورلت
از هر روی که بخواهیم این خودرو را برانداز کنیم، متوجه تفاوت آن با باقی خودروهای در سطح شهر خواهیم شد. طراحی ماسل های آمریکایی به گونه ای است که خود را از باقی خودروهای شهر جدا می کند، فرقی هم نمی کند که جدید ترین نسل آن باشد یا نسل اول آن.
گرچه با یک خودروی قرن 21 طرف هستیم اما همچنان کلیدی ترین نکته های این خودرو همانند نسل اول آن حفظ شده است که می توان به کاپوت بلند بالا، سپرهای حجیم در جلو وعقب بدنه و خط کشیده شده بر روی آن ها به همراه صندوق عقب با ارتفاع زیاد و کابینی برای 4 سرنشین اشاره کرد.
در جلوی خودرو شاهد یک ورودی هوای بزرگ هستیم که علاوه بر خنک کاری بهتر موتور، ظاهر بسیار جدی به کامارو داده است. نگاه خشم آلود کامارو با استفاده از تکنولوژی های به روز، همچون چراغ های گرد HID که به دور آن چراغ های حلقه ای پیچیده شده مجهز شده است.
این چراغ ها جزیی از بسته تجهیزاتی RS به شمار می روند که این بسته شامل چراغ های عقبی مجهز به LED و یک اسپویلر بزرگ تر به نسبت نسخه های پایه ای می شود.
مه شکن ها در دو طرف سپر جلو، اسپیلیتر، زه کشیده شده در عرض خودرو که در روز و هوای آفتابی جلوه ای شبیه به یک نوار LED را بازی می کند.
دماغه رو به پایین و رم ایر بزرگ بر روی کاپوت خودرو که تنها دلیل استفاده آن مسائل زیباشناسی است و نقشی در عملکرد فنی آن بازی نمی کند، از مهم ترین المان های طراحی بخش جلویی خودرو هستند.
در عقب خودرو شاهد دگرگونی های بیشتری هستیم و چراغ های یک پارچه عقبی، بیشترین انتقاد ها را از طرف طرفداران دوآتشه این ماسل کار روانه شرکت شورلت کرده است.
سپر عقب حال ظاهری اسپرت تر دارد و در بالای آرم بسیار بزرگ شورولت هم یک نوار LED که نقش چراغ ترمز را بازی می کند از نکات طراحی عقب است.
اسپویلر با طراحی خاص که این نوع از آن ها را باید تنها در خودروهای ماسل آمریکایی جست و جو کرد و یک آنتن بر روی کاپوت صندوق عقب قرار گرفته که چندان سنخیتی هم با طراحی این بخش ندارد.
سقف خودرو از نوع تاشو پارچه ای و تمام برقی است. چرخ های این هم مدل از نوع 19 اینچی 5 پره آلومینیومی هستند.
اتاقی با طراحی کلاسیک اما مدرنیزه شده
وقتی که وارد اتاق کامارو می شوید، در بحث طراحی قطعات داخلی شورلت سعی کرده تا جای ممکن حس و حال کلاسیک کاماروهای نسل اول و دوم همچون فرمان، پشت آمپر، ترمز دستی و…برای مخاطب امروزی حفظ شود.
داخل اتاق تقریبا عاری از طراحی متفاوت به نسبت مدل های 2013 است و تنها تفاوت های بزرگ را باید در بخش آپشن ها جست و جو کرد. سامانه اطلاعات و سرگرمی MyLink که به عنوان یک آپشن اضافه در اختیار شما قرار می گیرد که مدل مورد بررسی هم مجهز به آن است.
در واقع این صفحه نمایش 7 اینچی تمام لمسی که در وسط کنسول قرار گرفته وظیفه ظاهر سازی این نرم افزار را بر عهده دارد.
با این سامانه توانایی کنترل سیستم صوتی BOSE، سیستم ناوبری خودرو و دیگر امکانات معمول که این دست نرم افزارها ارائه می کنند را خواهید داشت(درنسل جدید یعنی نسل ششم، کامارو مجهز به سیستم اپل کار و آندروید اتو شده است).
صندلی های اسپرت ریکارو و سیستم هدآپ دیسپلی تمام رنگی هم از دیگر تجهیزات اضافه شده به این نسل هستند.
تریم داخلی خودرو می تواند از دو رنگ متفاوت تشکیل شده باشد تا جلوه اسپرتی بیشتری را به نمایش بگذارد. اما در خودرو مورد آزمایش کابین به شکل یکپارچه ای تیره رنگ است.
به هر صورت در بحث میزان کیفیت قطعات اتاق، استفاده گسترده از پلاستیک و چرم با درجه کیفی نه چندان مطلوب کاملا مشهود است که البته با توجه به برچسب قیمت کمتر از 35 هزار دلاری خودرو توجیه می شود.
اکثر افراد هم در حین خرید این گونه خودروها انتظار خاصی در این زمینه با توجه به برچسب قیمتی بسیار کمتر به نسبت خودروهای اسپرت اروپایی و حتی ژاپنی ندارند.
ماسل کار ها همیشه خودروهای بزرگی از لحاظ ابعادی بوده اند و صندلی های بزرگ آن هم نشان دهنده این امر است.
این مدل از کامارو همانند دیگر خودروهای اسپرت اتوماتیک به شیفتر پشت فرمان هم مجهز شده است. صندلی های جلویی مجهز به گرم کن هستند و در 6 جهت به صورت برقی تنظیم می شوند.
کنترل هم از دیگر آپشن های کاربردی استفاده شده در این خودرو است. دید رو به بیرون هم همچنان در وضعیت بدی قرار دارد و ستون های A پهن و ارتفاع کابین، دید چندان جالبی از وضعیت جاده را در اختیار شما قرار نمی دهد.
فضای صندوق عقب آن هم معادل 290 لیتر است که فضای ورودی بسیار باریکی دارد. اگر بخواهیم نتیجه گیری در این بخش داشته باشیم باید گفت که شورلت پس از عرضه نسل پنجم سعی در ارائه اتاقی اسپرت و مدرن در عین استفاده از المان های کلاسیک را داشته، اما در هر صورت نمی توان نمره قبولی به کیفیت و حتی طراحی بخش های مختلف به کابین کامارو را داد.
موتور 6 سیلندر میانجی گری بین دوست داران کامارو و محیط زیست
شاید کمی ناامید کننده باشد که مدل مورد برسی مجهز به آن موتورهای V8 small block نیست، موتوری که در مدل های SS و بالاتر از آن مورد استفاده قرار می گیرد. به نوعی موتور V6 نمونه مورد بررسی را می توان نسخه پایه ای کامارو دانست.
این مدل چه به لحاظ قیمتی، میزان مصرف سوخت و تولید گازهای سمی همچون CO2 در رده پایین تری به نسبت موتورهای V8 بنزین خوار قرار می گیرد. گرچه هویت واقعی یک ماسل کار موتور V8 آن است.
اما سالیان سال است که شورلت دست به دامن موتورهای کوچکتر هم شده تا کسانی که توانایی کنترل و خرید نمونه های V8 را ندارند از آن بهره ببرند، حال شورلت پا را فراتر از این هم گذاشته و نسل ششم را به همراه یک موتور 4 سیلندر توربوشارژ شده عرضه کرده است.
در هر صورت از مشخصات این موتور می توان به حجم 3.6 لیتری آن اشاره کرد. قدرت 327 اسب بخاری آن در دور 6800 rpm به حداکثر میزان خود می رسد و گشتاور 377 نیوتن متری هم در دور 4800 rpm به حداکثر می رسد و این میزان نیرو به چرخ های عقبی فرستاده می شود.
جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک وظیفه انتقال نیرو را بر عهده دارد که ترجیح ما باز استفاده از نمونه دنده دستی بود به دلیل این که قابلیت های رانندگی با این ماسل کار را بیشتر و کنترل خودرو را راننده محورتر می کند .
وزن آن در حدود 1820 کیلوگرم است پس این خودرو در دسته سنگین وزن ها قرار می گیرد. کامارو RS در بهترین شرایط ممکن صفرتاصد را در عرض 5.9 ثانیه در می نوردد و حداکثر سرعت آن هم به 250 کیلومتر بر ساعت می رسد.
البته با توجه به بنزین ایران، دست یابی به این رقم سخت به نظر می رسد.
مصرف سوخت در شهر به صورت رسمی معادل 12.4 لیتر در هر صد کیلومتر عنوان شده و در بزرگراه هم به 7.8 لیتر سوخت برای طی کردن 100 کیلومتر نیاز دارد، اما طبق تجربه مالک، میزان مصرف سوخت بسیار بیشتر از این عدد هاست و به راحتی مرز 15 لیتر در هر 100 کیلومتر را رد می کند.
سیستم تعلیق در جلو از نوع مستقل با میل موجگیر و در عقب هم از تعلیق مستقل چند تکه ای با میل تعادل و فنر گازی به همراه فنر لول استفاده شده است.
برای رانندگی با کامارو باید متوجه وزن و ابعاد این خودرو باشید. موتور و جعبه دنده این خودرو در حین رانندگی عادی هماهنگ عمل می کنند و اگر بخواهید گاز را تخته کنید در حالت اتومات با دادن دو دنده معکوس بیشترین شتاب ممکن را برای شما به ارمغان می آورد، اما اگر فشار بر روی گاز متوسط باشد با دادن یک معکوس هم شتاب مورد نیاز شما را فراهم می کند.
دانستن این نکته ضروری است که شتاب گیری ماسل کار ها متفاوت از کوپه های تند و تیز است. در واقع گشتاور در یک نمودار خطی حرکت می کند و وقتی به دور 3000 می رسد متوجه شتاب گیری خودرو خواهید شد، گرچه حتی تا دور 5000 هم این کامارو جلوه چندان ترسناکی ندارد.
سقف خودرو به 14 ثانیه زمان نیاز دارد تا بسته شود که رقم به نسبت خوبی با توجه به قیمت خودرو است. پدال ترمز هم نرم عمل می کند و با توجه با این که خبری از دیسک های سوراخ دار و بزرگ نیست، همین دیسک های معمولی نقش خود را به خوب بازی می کنند.
وجود بادی رول در این ماسل کار طبیعی است اما به دلیل قدرت کم موتور، خطر چندان در مورد اسپین شدن ناگهانی خودرو راننده را تهیدد نمی کند و شرایط خطرناک با کمی فرمان معکوس به راحتی اصلاح می شود.
باید عنوان کرد که بهترین راه برای لذت بردن از این خودرو رانندگی با آن در جاده های کوهستانی نسبتا عریض خواهد بود. جایی که فضای کافی برای تخت کردن پدال گاز و شنیدن غرش دلچسب موتور وجود داشته باشد.
با چنین توصیفی موفقیت قابل توجه این نسل از کامارو در بازار منطق آزاد انزلی اصلا عجیب نیست.
این کامارو قدرت افسار گسیخته ای را در اختیار شما قرار نمی دهد که در کسری از ثانیه چرخ های عقبی را نابود کنید و بهتر است به همان جاده ای که پیشتر برایتان توصیف کردیم رجوع کنید و با کمک فرمان هیدرولیکی که بازخورد خوبی به تحرکات راننده دارد از رانندگی با آن لذت ببرید.
گرچه اگر بیش از حد بر سر پیچ ها با سرعت بالا فرمان را بپیچانید قطعا محورعقبی تمایل خود را به بیش فرمانی نشان خواهد داد و بزرگترین اشتباه در چنین شرایط، فشردن ناگهانی پدال ترمز است که باعث چرخش خودرو می شود.
در چنین شرایطی تنها کافیست که آرامش خود را حفظ کنید و با اصلاح فرمان در خلاف جهت لیز خوردن خودرو، این کامارو سرکش را تحت کنترل درآورید.
نسخه دنده اتومات به LSD یا محدود کننده لغزش دیفرنسیال مجهز نیست و از این منظر به پای کنترل دهی نسخه دنده دستی نخواهد رسید.
کامارو RS 2014 در زمان عرضه در حدود 33 هزار دلار قیمت خورده و با بهایی در حدود 180 الی 200 میلیون تومان در مناطق آزاد کشورمانخرید وفروش می شود.
اما پس از منع ورود خودروهای آمریکایی به داخل کشور تنها باید شاهد حضور مدل های گذر موقت باشیم و همین نسخه های دائمی مناطق آزاد با مشکل کمبود قطعات و خدمات فنی مواجه هستند.
در پایان باید گفت که شاید دوره طلایی خودروهای ماسل و پونی آمریکایی سالیان سال است که به پایان رسیده اما شورلت توانسته روح آن را همچنان حفظ کند و قابلیت هایی که همان کامارو در دوران طلایی عرضه می کرد را به قرن 21 و نسل های جدید آن بیاورد.
به گونه ای که به نظر نسل ششم این خودرو محصولی کامل از منظر رانندگی و عملکرد فنی از آب درآمده و حتی در بازار اروپا نیز، فروش این گونه خودروها همچون فورد موستانگ و دوج چلنجر رو به افزایش است.