موتور هسته‌ای خودرو؛ پیش‌بینی اینشتین محقق شد

موتور هسته‌ای خودرو؛ پیش‌بینی اینشتین محقق شد

با گذشت بیش از 90 سال از پیش‌بینی اینشتین، استارتاپ راکت‌ستار می‌خواهد نخستین نمونه از موتور پروتونی را به سرانجام برساند. این موتور، انرژی گداخت هسته‌ای را در ابعادی کوچک‌تر از نیروگاه مهار می‌کند و می‌تواند در آینده برای به پیش راندن خودروها نیز مورداستفاده قرار بگیرد.
 
بیش از ۶۰ سال است که بشر با فناوری «گداخت هسته‌ای» به شکل بمب‌های هیدروژنی آشنا شده است؛ اما تازه طی چند سال اخیر است که دست‌یابی به فناوری صلح‌آمیز و اقتصادی گداخت هسته‌ای، در افق دید پژوهشگران پدیدار شده. در فناوری گداخت هسته‌ای، هسته‌های سبک ماده (مانند هیدروژن) به هم جوش می‌خورند و ضمن تشکیل هسته‌های سنگین‌تر (مانند هلیوم)، انرژی عظیمی را آزاد می‌کنند. این همان فرآیندی است که در دل خورشید و دیگر ستارگان اتفاق می‌افتد.
 
گداخت هسته‌ای برخلاف فناوری شکافت هسته‌ای که امروزه در نیروگاه‌های هسته‌ای برای تولید برق استفاده می‌شود، منبع پاک و تقریباً پایان‌ناپذیر انرژی را در اختیار ما قرار می‌دهد. این در حالی است که فناوری شکافت هسته‌ای آلایندگی‌های خطرناک و قابل‌توجهی دارد و با الگوهای زیست‌محیطی و انرژی‌های تجدیدپذیر، سازگار نیست.
 
سال ۱۹۲۹ (۱۳۰۸ شمسی) بود که «آلبرت اینشتین»، فیزیکدان معروف آلمانی-آمریکایی در مورد امکان ساخت یک «موتور پروتونی» مبتنی بر همجوشی هسته‌ای نظریه‌پردازی کرد؛ موتوری که می‌توانست فضاپیما را با سرعتی نزدیک به سرعت نور به پیش براند. ایده اینشتین آن بود که از دمای بالای همجوشی هسته‌ای برای پرتاب کردن جریانی از پروتون‌ها و ایجاد نیروی پیشرانش استفاده کنیم.
 
تلاش‌های قبلی برای ساخت موتور همجوشی هسته‌ای به دلیل محدودیت‌های فناوری شکست خورده بود؛ بااین‌حال در دهه‌های اخیر، فناوری در بخش‌های مختلف شاهد چنان پیشرفت‌های عظیمی بوده که امروزه تلاش برای ساخت این موتور انقلابی را امکان‌پذیر می‌سازد.
 
یکی از اصلی‌ترین پیشرفت‌ها، توسعه مواد جدیدی است که دمای فوق‌العاده بالای درون راکتور همجوشی هسته‌ای را تحمل می‌کنند. امروزه آلیاژهای ویژه و سرامیک‌های پیشرفته‌ای برای در بر گرفتن پلاسمای فوق‌داغ لازم برای همجوشی ساخته شده‌اند.
 
عامل کلیدی دیگر، پیشرفت فیزیک‌دانان در درک فیزیک پلاسما و همجوشی هسته‌ای است. اکنون دانشمندان از مدل‌های محاسباتی بسیار دقیق‌تری برای شبیه‌سازی و کنترل واکنش‌های همجوشی بهره می‌برند که ظرفیت بیشتری را برای تثبیت و حفظ واکنش‌های لازم در اختیارشان قرار می‌دهد.
 
علاوه بر این، تکنیک‌های جدیدی برای مهار پلاسمای داغ با میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی به دست آمده‌اند. یکی از بزرگ‌ترین موانع توسعه فناوری همجوشی (گداخت هسته‌ای)، تماس پلاسمای داغ با دیواره رآکتور است که باعث خنک شدن پلاسما و توقف واکنش می‌شود؛ اما آهنرباهای ابررسانای جدید می‌توانند با ترکیب میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی، مانع این پدیده شوند.
 
استارتاپ RocketStar که سال ۲۰۲۱ تأسیس شد، در حال توسعه موتور پیشرانشی بر پایه همجوشی هسته‌ای است. هدف آن، ساخت موشکی انقلابی است که از همجوشی هسته‌های هیدروژن برای تولید تکانه‌های ویژه بسیار بالا استفاده می‌کند.
 
طراحی راکت‌ستار بر اساس همجوشی پروتون‌ها (هسته هیدروژن) با استفاده از میدان مغناطیسی قیفی‌شکل است. پروتون‌ها به انتهای پهن قیف تزریق می‌شوند و حین نزدیک شدن به انتهای باریک قیف، فشرده می‌شوند تا به دما و چگالی بسیار بالایی برسند. در این شرایط، همجوشی هسته‌ای اتفاق می‌افتد و مقادیر زیادی انرژی آزاد می‌شود که با سرعت بالا به جت پلاسما تبدیل می‌شود. با خروج جت پرانرژی پلاسما از انتهای موتور، موتور و دیگر سازه‌های متصل به آن در جهت مخالف به پیش رانده می‌شود.
 

منبع

ایران جیب

 

 

 

برچسب : خودرو , موتور , هسته ای , پیش بینی , انیشتین






مرتب سازی :

نظرات کاربردی همه نظرات>

0 نظر

صفحه 1 از 0

ارسال نظر
نظر شما بعد از تایید در سایت قرار داده می شود. نظرات با محتوای غیر مرتبط، نامحترمانه و فارسی با نوشتار انگلیسی تایید نخواهند شد.
نام    
نظر شما  
 
مقالات برتر
wait
پربحث ترین خودروی
wait
کاربران برتر سایت طی ماه گذشته
آخرین نظرات اخبار و مقالات
علیرضا : سلام من وی ۴هشت فروردین هستم گفتن توی تیرماه فاکتورمیشی
سعید تیزرو : منم 24 دی هستم 16 فروردین ماوالتفاوت و طرح عادی
S3 سفید ۱ آبان : ثبت نام ۱ آبان و باید ۱۸ بهمن تحویل میشد. الان پر رو ها بجای تحویل ماشین برداشتن پیامک دلجویی فرستادن خریدار محترم خودروی اس 3 بدینوسیله بابت تأخیر پیش آمده در تحویل خودرو، از شما پوزش می طلبیم و از صمیم قلب، دلجویی از شما مشتری عزیز را وظیفه خود می دانیم. لازم به ذکر است فرآیند تخصیص و تحویل محصول انتخابی شما طی 15 روز آینده، اجرایی خواهد گردید. شما می توانید با مراجعه به وب سایت شرکت کرمان موتور https://kermanmotor.com و یا برقراری ارتباط با مرکز تماس این شرکت به شماره 02142724 ، پیشرفت فرآیند تحویل خودروی خود را پیگیری نمایید. با احترام شرکت کرمان موتور
محمدحسن : واریز ۱۹ دی پذیرش ۲۰ دی سخا ۲۷ دی مابه‌التفاوت ۱۸ فروردین هنوز فاکتور نشدم
T8 و T9 : برا ما چراغ بیمه روشن شد و رفت تو مرحله پلاک ،ولی هیچ شماره شاسی در قسمت پایین کادر و پیامکی دال بر شاسی برای ما نیومده
شاهین : فاکتور شدی یا نشدی منم واریزی ۲۲ پذیرش ۲۳ مابه التفاوت ۱۶ سخا ۲۷
سمیع : سلام یک سال است که من ثبت نام کردم تمام وجه برج نو واریز کردم امروز به من ماشین نرسیده اینکه میگن نماز روزه تحویل میدم الکی است حالا به من میگن دیرکرد بهت میدن هیچ کاری از دست آدم بر نمیاد بهتر از کسی ماشین خواست نقدی بگیرد خودش یک سال علاف نکنه مثل من
S3 ابان : ما آباانیم. خبری از از تحویل نیست
S3 : پیامک دادن معذرت خواهی بابت تاخیر پبس آمده و نوشته تا 15 روز دیگر تخصیص و تحویل داده خواهد شد در صورتی که هنوز شاسی نشده ثبت نام 15 آذر
سعید : آقا امیر ، شما چند روز پیش تکمیل وجه مججد کردین؟
آخرین نظرات اطلاعات خودرو
توربو اتومات پاییز 403 : سلام دوستان واسه من توربو اتومات پاییز هست پیام تبدیل به تارا اومده 90 روزه
دی پیش فروش : سلام. امروز واریزی های چندم فاکتور شدن
شیرین : سلام همون کارخانه کاشان فروختی چقدر فروختی
دی ماهی معترض : دوستانی که از تهران اندیشه شهریار پلاک شدن تیک بزنید ببینیم چند نفریم
سلام : وضعیت خودرو رو از کجا میبینیم
دی ماهی معترض : 27 فروردین تکمیل وجه امروز پلاک شدم
مهدی : به منم همینو گفتم گفت اواخر تیر ماه تحویله
207اتو سقف فلز 30 دی : اینا جانبازان هستند
شهرزاد : من امروز سورن پلاس دوگانخ رو تحویل گرفتم بلاخره تکمیل وجه21 اذر بودم تحویل دی 31 تمن دیرکرد خورده!!این دیرکرد بعد چند وقت میاد؟ نمایندگی گفت دوماخ راست گفته؟
سوین : سلام من سقف فلز تکمیل وجه 17 دی ام ینی اگه تبدیل نزنم فاکتور نمیشه؟